ZWOLLE – Bij de gemeente Venlo komen er steeds meer klachten binnen over bevers die zorgen voor veel overlast. De dieren knagen bomen om, houden water tegen en zorgen voor verzakkingen. De gemeente Venlo heeft inmiddels een aanpak bedacht die ervoor moet zorgen dat de overlast verminderd. Volgens de Zoogdiervereniging is het toch belangrijk dat de bever onderdeel blijft van ons ecosysteem en dat ze gewoon kunnen leven in hun eigen natuurlijke habitat.

Sinds 1988 is de bever te zien in de gemeente Venlo. Door de goede omstandigheden in de gemeente is de populatie van de bever flink gestegen. De bevers vallen onder een habitatrichtlijn. Hiermee zijn de bevers beschermd. Volgens de gemeente Venlo maakt dit het moeilijker om actie te ondernemen tegen de toenemende overlast en eventuele schade door de bever. Toch zijn er mogelijkheden. Op eigen terrein zijn er door de provincie Limburg al bevoegdheden toegekend om maatregelen te nemen in geval van overlast van bevers.
De bevers zorgen in de gemeente ten eerste voor problemen met het water. Door de dammen die bevers bouwen kan het water niet, of minder doorlopen en neemt de kwaliteit, maar ook de hoeveelheid van het water af. Ook zorgt het knagen van de bevers voor veel problemen. Er vallen hierdoor veel bomen en struiken om die voor veel schade kunnen zorgen. Ten slotte zorgen de bevers ervoor dat er verzakkingen plaatsvinden in de gemeente.
Toch is volgens Maurice La Haye, woordvoerder van de Zoogdiervereniging de bever een belangrijke dier in ons ecosysteem. De bevers houden water vast en dat water dat door de bevers verzameld wordt kan ook gebruikt worden. Het probleem zit volgens meneer La Haye in het feit dat er veel bebouwd wordt in de gebieden van de bever. Zo willen er steeds meer mensen aan beken wonen waar de bevers gevestigd zit. De mensen storen de natuur waar de bevers zitten en klagen vervolgens over de overlast van de dieren. Daarnaast komt het volgens La Haye ook door de waterschappen die te laat hebben ingegrepen en daardoor hebben bevers op plekken waar ze niet horen zich toch kunnen vestigen. De waterschappen moeten dit gaan aanpakken door hun onderhoud achterstand in te halen en beter rekening te houden met de bevers. ‘Het levert zo nu en dan knelpunten die we acuut moeten aanpakken, maar ondertussen moeten we bezig blijven met het probleem op lange termijn.’