Vijf meningen over kweekvlees
Vijf meningen over kweekvlees

Vijf meningen over kweekvlees

Kweekvlees is misschien wel hét vlees van de toekomst. Het wordt gemaakt in een lab en je hoeft er geen dieren voor te slachten. Je neemt enkel wat stemcellen van de dieren af en na een heel proces in een laboratorium heb je dan uiteindelijk echt een hamburger. Maar wat wordt er gedacht over kweekvlees? Dit zijn de vijf meningen over kweekvlees.

 Kweekvlees vind ik een zeer goed alternatief voor het vlees dat nu in de supermarkt ligt. Dieren worden voor vlees namelijk erg geëxploiteerd, wij als Nederlandse vereniging van veganisme willen onder andere de exploitatie van dieren stoppen. Natuurlijk is dit voor kweekvlees nog steeds niet helemaal het geval, want de dieren worden dan namelijk nog steeds gebruikt voor vlees. Maar de dieren worden dan wel op een compleet andere manier gebruikt. Dieren zoals koeien, varkens en kippen hoeven voor kweekvlees niet meer vermoord te worden voor het eten van de mensheid. Wij zouden alleen zelf geen kweekvlees gaan eten want het is en blijft een dierlijk product.
– Esther van Voorden, Algemeen bestuurslid Nederlandse vereniging van veganisme

“Ik vind kweekvlees een slecht alternatief voor normaal vlees. Ik denk dat er beter onderzocht moet worden naar de gevolgen op langere termijn aangezien ik denk dat het gevolgen heeft voor de gezondheid. Normaal vlees wordt al sinds de oertijd gegeten en er gaat bijna niks mis. Ik vind het daarom heel vreemd dat we nu opeens een andere vorm van vlees willen eten, waar we ook nog eens weinig van weten en nog niet naar de langere termijn hebben gekeken. Ik hoop daarom dat we gewoon bij het vertrouwde blijven en de plannen voor kweekvlees niet door zullen gaan.”
Lammert Wilbrink, eigenaar slagerij Wilbrink Beekbergen

“Mijn eerste reactie is niet aan beginnen, maar eigenlijk kan ik er niet over oordelen, omdat ik nog nooit heb gezien hoe dat gemaakt wordt, hoe dat zit. Ik heb me er nog niet verdiept. Het is wel op een fabrieksmatige manier vlees maken. Neem bijvoorbeeld water, dat wordt toch een schaars goed, maar natuurlijk valt het op het grasland en nemen de planten het op. Vervolgens neemt de koe de plant op en de koe recyclet dit weer tot mest, wat de plant weer voedt. De koe is in staat om uit de voedingstoffen van planten, vlees en melk te maken. Bovendien kan de koe met grond die niet geschikt is voor akkerbouw, maar wel voor grasland, weiden en hierdoor weer producten, zoals vlees en melk, produceren voor de menselijke consumptie. Koeien gevoerd uit ruwvoer (gras en graskuil) en natuurlijk grondstoffen hebben een hogere weerstand en produceren gezondere producten.”
– Jan Woudstra, vleesveehouder op natuurlijk weiden.

“Er zijn bijna geen negatieve kanten aan kweekvlees. Het is voor veel mensen erg wennen en misschien minder ‘romantisch’ dan vlees van koeien. Maar boeren moet zich natuurlijk, mede door alle debatten en uitkomsten van de stikstofcrisis, aanpassen aan de nieuwe realiteit. Hier is volgens ons meer dan genoeg tijd voor. Het kan zijn dat er meer energie voor nodig is dan voor traditioneel vlees. Dit maakt echter minder uit als het gaat om hernieuwbare bronnen van energie. De enige negatieve kant voor het produceren van kweekvlees, is dat de vleesconsumptie wereldwijd toeneemt. We vragen ons af of er in de toekomst genoeg kweekvlees te produceren valt.”
-Mark Post, Farmacoloog Maastricht University

“Ik denk dat kweekvlees een toekomst heeft en dat daarvoor natuurlijk vlees misschien wel in mindere mate nodig is. We gaan een eventuele transitie in die tientallen jaren gaat duren, waarbij normaal vlees, kweekvlees en veganistisch vlees elkaar gaan afwisselen. Ik vind het belangrijk dat wij normaal vlees zo min mogelijk gaan verkopen, en dat kweekvlees en normaal vlees even duur wordt, en hetzelfde smaakt. Misschien zien we daarna in dat het niet rendabel is om zoveel dieren te slachten. Wél ben ik absoluut tegen het verbieden en geen dieren meer slachten, aangezien dit veel gedoe oplevert. We moeten een volwaardig alternatief bieden wat ook betaalbaar en maakbaar is.”
– Jan Naber, fractievoorzitter CDA

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *