De campagne Dry January zet jaarlijks duizenden Nederlanders aan om een maand geen alcohol te drinken. Toch lijken de zichtbare effecten in de horeca en detailhandel beperkt. ‘Minder mensen in de kroeg? Dat ligt echt niet alleen aan DryJanuary’, klinkt het bij kroegeigenaar Lowy.
Hoewel Dry January inmiddels stevig is ingeburgerd als goede voornemen voor het nieuwe jaar, blijven de economische gevolgen voor kroegeigenaren discutabel. Zo ziet Lowy Marius van Café de Laatste Stuiver in Lemmer geen duidelijke daling in bezoekersaantallen die hij direct aan de campagne koppelt. ‘In januari wordt er wel héél veel over gesproken, maar mijn ervaring leert mij dat het wel mee valt’, zegt hij. Volgens Lowy is januari sowieso een rustige maand, net als februari. ‘Dat is elk jaar zo. Of dat echt door Dry January komt? Dat denk ik om eerlijk te zijn niet.’
Ook Erwin van drankenspeciaalzaak Vinke in Westerbork ziet nauwelijks invloed van de campagne. ‘We zien wel dat alcoholvrije dranken steeds populairder worden, maar dat is een bredere trend die al langer gaande is. Ook in de andere maanden verkoop ik meer alcoholvrije dranken dan dat ik 5 jaar geleden deed,’ zegt hij. Klanten in zijn winkel gaan vaak ook al bewust met alcohol om. ‘Die kopen bijvoorbeeld een mooie fles wijn omdat ze het lekker vinden, niet om zich te bezatten. Voor hen is Dry January niet echt relevant.’
Erwin en Lowy onderschrijven dat er in januari andere factoren meespelen, zoals het feit dat mensen de feestdagen net achter de rug hebben en op de uitgaven letten. Het idee dat een maand zonder alcohol grote gevolgen heeft voor slijterijen of cafés, wordt in de praktijk dan ook genuanceerd.’
Toch erkennen de ondernemers dat Dry January een nuttige campagne kan zijn om bewustwording te creëren. ‘Als het mensen aan het denken zet over hun drankgebruik, dan is dat prima,’ zegt Lowy. ‘Maar om te zeggen dat het een grote invloed heeft op onze omzet of het gedrag van klanten? Dat valt echt wel mee.’

Foto: Pixabay
8 Mei 2025