Laadpalen in Nederland kunnen vaak al sneller laden dan nodig, toch investeert de overheid 90 miljoen hierin. Er zijn nu al snellaadpalen die een laadsnelheid van 350 kW kunnen leveren. Professor Maarten Steinbuch, deskundige op het gebied van elektrische mobiliteit, benadrukt dat dit de richting is waar we naartoe gaan, hij stelt: “Met een laadsnelheid van 350 kW duurt het ongeveer 10 minuten, vergelijkbaar met het gehele proces van het tanken van benzine.”
De 90 miljoen euro die naar laadpalen gaan dragen niet merkbaar veel bij aan het milieu, ‘’dat geld had dan misschien beter in elektrische auto’s, windmolens of schonere productie van auto’s gestoken kunnen worden’’, vertelt Auke Hoekstra, die onderzoek doet naar elektrische auto’s en transitie naar duurzame energie. Daarnaast vertelt Auke Hoekstra ook dat de meeste auto’s nog niet sneller kunnen absorberen dan 150kW, na 80% gaat dit absorberen nog langzamer.
Fietsen blijft schoner dan rijden in een auto, ook in een elektrische auto: ‘’Over de gehele levensduur inclusief productie, stoot een elektrische auto ongeveer een derde aan CO2 uit ten opzichte van een benzineauto. In 2050 wordt dit waarschijnlijk minder dan een tiende’’.
En zorgen over lithium hoeven we ons voorlopig ook niet te maken zegt Auke Hoekstra: ‘’Wat ik politici wel altijd aanbeveel is om er op te sturen dat we mijnen openen in gebieden waar er niet teveel biodiversiteit is. Dus bijvoorbeeld in de woestijn en niet in een oerwoud. Lithium zou je zelfs uit zeewater kunnen filteren, daar zit namelijk véél meer lithium dan op land, maar die technologie moet nog goedkoper worden’’.

Bron foto: Pexels.com