De bovenstaande foto is ter illustratie van de compressorhal van stikstoffabriek Zuidbroek. Bron: Martin Cuiper. Foto’s zijn gemaakt met toestemming van M. Kenter, projectmanager Gasunie.
DENEKAMP – De stikstoffabriek Zuidbroek in Groningen zal hoogstwaarschijnlijk extra vertraging en kosten oplopen, omdat hoofdaannemer Air Products op zaterdag 7 januari het contract met bouwer Ballast Nedam heeft beëindigd. Volgens Air Products komt Ballast Nedam afspraken over het bouwtempo niet na.
Air Products zal nu een nieuwe bouwer moeten vinden om de stikstoffabriek af te maken. Nederland gebruikt voor met name huishoudens aardgas dat voor een groot gedeelte afkomstig was uit het Groningenveld (Nederlands gas). Vanwege de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning, is het de bedoeling om op korte termijn te stoppen met de gaswinning in het Groningenveld. Hiervoor in de plaats wordt er dan gas geïmporteerd. Dit gas heeft echter een andere kwaliteit. Vandaar dat er stikstof aan toegevoegd dient te worden om dezelfde kwaliteit te krijgen. Daarvoor is de stikstofinstallatie in Zuidbroek noodzakelijk. Marie-Lou Gregoire, woordvoerster van Gasunie blijft positief: “De fabriek is voor 97 procent klaar. Wij hebben er alle vertrouwen in dat er een goed eide komt”. Ron Koopman, contract manager bij Gasunie, blijft kritisch: “Ik ben veel pessimistischer of realistischer, hoe je het dan ook bekijkt.”
De verwachting is dat vertraging van de bouw op dit moment geen impact heeft op gaswinning uit het Groningenveld, zegt Marie-Lou Gregoire, woordvoerster van Gasunie. “We hebben op dit moment een hele lage gasvraag in Nederland, door de hoge prijzen en hoge temperaturen. Daardoor is extra winning niet noodzakelijk.” Daarnaast heeft Gasunie voldoende aan LNG-import (Liquid Natural Gas import) en andere gasstromen.
Air Products heeft Gasunie toegezegd om halverwege januari met een leverbaar plan te komen om met zowel nieuwe als bestaande aannemers en subcontractors de werkzaamheden te voltooien. Gasunie is ook in staat om een boete voor Air Products in rekening te brengen voor de vertragingen: “Daar hebben wij natuurlijk niet veel aan, want wij willen gewoon dat er een werkzame fabriek is die installatie en stikstof produceert”, zegt Ron Koopman.
Alternatieven
Gasunie heeft op dit moment, zolang de fabriek nog niet af is, alternatieven voor gas en stikstof: ‘Op Zuidbroek hebben we al een bestaande stikstofinstallatie, alleen dat is maar één tiende wat de nieuwe installatie zal moeten produceren. In Wieringermeer hebben we een compressorstation, die krijgt heel veel stikstof per gasleiding aangeleverd van de fabrikant Linde. Ook hebben we in Ommen ons grootste compressorstation, waarbij stikstof uit de lucht wordt gehaald’, volgens Koopman. Als ‘vierde’ alternatief heeft Gasunie cavernes kilometers diep onder de grond, waar gas wordt opgeslagen. Deze alternatieven zijn alleen geschikt voor een milde winter, tot ongeveer min tien graden. Bij een strenge en langdurige winter, zullen deze alternatieven niet genoeg kunnen produceren en is de fabriek in Zuidbroek ,,onmisbaar”. Alleen als de fabriek er nog niet is en de alternatieven niet voldoende zijn, zal het kunnen dat het Groninger gasveld gebruikt moet worden. Dit is echter in handen van de ministers en niet van Gasunie. Koopman gaat er niet vanuit dat het Groninger gasveld gebruikt moet worden: ‘Als we tot februari alles doorkomen, dan is die kans er bijna niet meer.’
