VAASSEN – In november kwam de minister van Economische Zaken met een noodpakket voor de ondernemers, die het sinds de stijging van de energie- en gasprijzen zwaar hebben. Ze kunnen de kosten bijna niet meer betalen en maken amper winst. In het noodpakket was er sprake van een compensatie voor de ondernemers. Nu blijkt dat de compensatie de situatie van de ondernemers alleen maar verergert.
Het noodpakket van de ondernemers bevat een energie prijsplafond, hierdoor betaalt de ondernemer een aangepast maximumtarief over het gas, elektriciteit en aardgas. Het prijsplafond geldt 1 januari 2023 tot 31 december 2023. Alleen de kleinverbruikers komen in aanmerking voor het prijsplafond. De compensatie geldt als 7% van de omzet naar de energiekosten gaat. Een deel van het bedrag wat er te veel wordt betaald, word dan teruggestort. Cor Molenaar, Nederlandse econoom ziet de ondernemers langzaam verdwijnen. “De compensatie werkt op het moment wel, maar nu blijkt dat de ondernemers de tegemoetkoming terug moeten betalen. Dat gaat juist voor nog meer problemen zorgen. Er gaan veel ondernemers failliet dit jaar.” Veel ondernemers kiezen er nu zelf voor om de zaak deels te sluiten. Ze gaan dan doordeweeks in loondienst en dan in het weekend, in hun eigen zaak werken. In dit jaar is de groep ondernemers met 10% gezakt. “De overheid moet de btw op producten weghalen, hierdoor verlaag je de kosten voor de ondernemers. Ook is het dan voor de consumenten aantrekkelijker om iets te kopen. In andere landen is de btw op producten er (bijna) niet, en daar zie je ondernemers niet zoveel moeite hebben”, aldus Molenaar.
Doordat niet elke ondernemer in aanmerking komt voor de compensatie of het prijsplafond, is het lastig in te schatten hoe de situatie nu is. “Voor de ene ondernemer is het hard gelag met alle kosten en voor de andere ondernemer is het te doen.”, zegt Hans van Lent, voorzitter van de Ondernemingsverenging in Vaassen. “De gemeente heeft zich nog niet laten horen over situatie of extra hulp aangeboden. Iedere ondernemer heeft wel een bordje gekregen, die ze buiten kunnen zetten met dat de zaak nog geopend is. Iedere onderneming gaat anders met de situatie om. De ene onderneming laat de deuren van de zaak wat vaker dicht en de ander verhoogt de prijzen. Het is vooral aanpassen en doorgaan.”
