Op het HBO is het gebruikelijk dat je als student stagevergoeding krijgt. Dit is vaak ook het geval, behalve bij opleidingen voor docenten. Vaak als je een opleiding volgt voor in het onderwijs, krijg je geen geld in ruil voor het werk dat je doet tijdens je stage. Toch is het vaak zo dat stagairs in het onderwijs snel al klassen overnemen en zelfstandig voor de klas staan. Ze doen dus wel veel werk tijdens hun stage. Waarom krijgen ze geen vergoeding? Wat vinden de studenten? En hoe kijken docenten hier naar?
wat vindt de Landelijke Studentenvakbond van het feit dat niet iedereen recht heeft op stagevergoeding?
“Als je het aan ons vraagt is het belangrijk dat elke student die stageloopt, stagevergoeding moet krijgen. Zeker omdat veel studenten naast stage geen bijbaantje kunnen hebben en het dan al snel financieel krap krijgen. We waren blij om te merken dat de Algemene Onderwijsbond hier laatst ook een petitie over heeft gelanceerd, juist om dit gedaan te hebben. Het is aan de landelijke politiek om hier afspraken over te maken. Het moet landelijk geregeld worden en het moet niet afhankelijk zijn per schoolorganisatie. Er is een tijdje geleden voor het mbo een stagepakket gelanceerd, wij willen dat er ook een stagepakket voor het WO en HBO komt.”
- Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studentenbond
Waarom denken studenten die een lerarenopleiding volgen dat zij geen stagevergoeding krijgen?
“Ik heb nu best veel geluk, want voor mijn afstudeerstage krijg ik wel een vergoeding. Ik heb hier veel geluk mee, want meestal is dit niet het geval. Ik merk dat dit bij veel studenten demotiverend werkt. De officiële reden dat we geen vergoeding krijgen klopt niet echt, volgens mij. Ze zeggen dat het komt, omdat de stage via het Windesheim wordt geregeld. Windesheim heeft afspraken heeft met verschillende scholen zodat ze stageplekken hebben waar haar studenten dan heen kunnen. Wij krijgen altijd te horen dat om deze reden wij geen vergoeding krijgen, maar dat is gewoon niet echt logisch. Als je het mij vraagt is het grote onzin dat wij geen stagevergoeding krijgen.”
- Serissa Pathuis, student geschiedenis docent
Hoe kijken docenten op studies voor het onderwijs naar het feit dat studenten in het onderwijs geen stagevergoeding krijgen?
‘’Ik vind het logisch dat ze geen stagevergoeding krijgen, want als je in het begin van de opleiding zit bijvoorbeeld leerjaar een of twee, daar moet je nog wel veel leren. Dan moet de leerkracht best wat tijd in de student stoppen om ze het goed te kunnen leren. Ze kunnen dan nog niet zelfstandig een klas draaien en nog niet alles regelen, dus dan vind ik het wat lastig omdat daar heel veel begeleiding op zit. Maar als je in het eind van je studie zit, bijvoorbeeld in jaar vier, en je gaat weer een stage lopen dan kan je het helemaal zelfstandig draaien en dan kan een leerkracht andere werkzaamheden doen, natuurlijk moet hij/zij ook een oogje in het zeil houden. Ik vind het dan logischer dat mensen vergoedingen krijgen. Politie studenten in opleiding zijn niet te vergelijken met PABO studenten. Als we iedereen zouden belonen zou ik er niet helemaal op tegen zijn, maar het is gewoon echt lastig om die afweging te maken. Als studenten zich gewoon goed inzetten voor het vak, dan zou een beloning wel eerlijk zijn.’’
- Marc van Breukelen, Docent Nederlands lerarenopleiding basisonderwijs
Wat vind jij er van dat stagelopers in het onderwijs geen stagevergoeding krijgen, maar andere sectoren wel?
“Ja, nou dat slaat natuurlijk helemaal nergens op want ik kan je echt wel vertellen dat je als stagiair in het onderwijs ook gewoon heel erg druk bezig bent. Je bent met echt serieuze dingen bezig, namelijk: kinderen die niet van jou zijn. Geld is nou eenmaal een heel groot motivatiepunt altijd al geweest voor iedereen en als je inderdaad te horen krijg dat je als timmerman die stage loopt, wél stagevergoeding krijgt, terwijl jij ondertussen gewoon voor de klas staat, ja dat is natuurlijk heel vervelend en onnodig.” “Ik ervaar de druk zeker, maar die druk ligt niet op mijn schouders maar je merkt wel inderdaad, de druk onder leraren dat is al een geval apart.” “Het heeft vooral te maken met alle bijzaken. En daar ben je als stagiair net zo goed mee bezig als docent.”
- Chris bevers, stagiair in het onderwijs
Wat zou je een eerlijke stagevergoeding vinden voor Pabo-studenten?
“Het zou voor mijn gevoel eerlijk zijn als de stagevergoeding voor Pabo-studenten hetzelfde zou zijn als het uurloon van de docent. Omdat we nog lerende zijn zou ik begrijpen als het lager zou zijn, maar het moet er wel bij in de buurt komen. Wij als stagairs nemen de leerkracht namelijk veel taken uit handen. We staan vanaf het derde jaar soms al hele dagen voor de klas. In het vierde jaar staan we er zelfs drie dagen per week. De docent is dan niet meer in de klas aanwezig. We voeren dan ook tienminuten gesprekken, bereiden de lessen voor, maken groepsplannen, noem maar op. Het is leerzaam, maar vaak ook vermoeiend. Daarom hoop ik dat Pabo-studenten in de toekomst een eerlijkere vergoeding krijgen.”
- Sanne Olde Benneker, vierdejaars Pabo-student
Door: Daniëlle Pathuis, Francisca Rodijk, Isabelle Bevers, Diana Al Mouhamad, Lotte Schmidt.
Bron foto header: ANP JEROEN JUMELET