Bron foto: Tim Olde Olthof
Tim Olde Olthof (18), zit op dit moment in zijn 3de jaar van zijn opleiding Horeca manager/ondernemer. Hij keek er al erg lang naar uit om stage te gaan lopen. ”In leerjaar 3 moet je een stage lopen van 760 uur wat gelijk staat aan 4/5 maanden werken, dit mocht in het buitenland en dat leek mij supergaaf en dus koos ik voor om begin December naar Oostenrijk te vertrekken’’.
Hij vertrok 4 december om aan zichzelf te gaan werken en zich verder te ontwikkelen in het ALFA hotel in Serfaus. Hij wilde namelijk ergens heen waar die normaal gesproken niet zo snel voor zou kiezen en dus wilde Tim uit zijn comfort zone stappen. ”Door in een dorp te werken wat hier bijna 1000 kilometer vandaan ligt, waar je helemaal niemand kent en je de taal aan het begin ook nog niet vloeiend beheerst is dat aardig gelukt’’. Door zijn leergierigheid heeft hij uiteindelijk de taal goed kunnen beheersen en spreekt Tim na 5 maanden bijna vloeiend Duits.
Werkcultuur
Tim kwam in een totaal andere cultuur terecht dan dat hij in de Achterhoek gewend was. ”Natuurlijk moest ik wennen en dat kost tijd. Vooral de werkcultuur is compleet anders. Ik werkte 6 keer per week elke ochtend tot 12:00 en dan was ik in de middag vrij en werkte ik weer vanaf 17:00 tot 22:30’’. Dit is niet voor iedereen weggelegd en dus was het aan het begin ook aardig pittig. “Iedereen deed het en dus moest ik mij aanpassen. Sommige konden dit niet aan en daarom zijn er uit mijn klas ook 5 studenten na de eerste maand al naar huis gegaan’’. Het s ’avonds uitgaan en op de zondagen skiën en een biertje doen is Tim wel erg bij gebleven.
Werk ervaring
Het werk dat Tim dat Tim moest verrichten was hij zeer over te spreken. ‘’Het was erg leuk. Ik kreeg vrijwel meteen de verantwoordelijkheid voor precies dezelfde arbeid als alle andere collega’s. Denk hierbij aan wijnservice aan tafel, een eigen station lopen en het dragen van borden’’. Dit was voor Tim goed te doen, omdat hij er al veer ervaring mee had. ‘’Het was allemaal wel bekend bij mij, maar alles in een andere taal met het erg leuk’’.
Persoonlijke ontwikkeling
Tim ging ook naar het buiteland met het doel om zichzelf als persoon ook verder te ontwikkelen. Dat is volgens hem goed gelukt. ‘’De stage heeft er voor gezorgd dat ik als persoon een stuk volwassener ben geworden en dat ik ook wat rustiger ben geworden’’. Alles moest hij namelijk in een keer zelf doen en dat was hij nog niet gewend. ‘’Op dit gebied was ook grote winst te behalen denk aan jezelf voorzien van eten, zorgen dat de was is gedaan en alle overhemden gestreken zijn voor het werk’’.
Toekomst plannen
Nu Tim net weer terug is van zijn fantastische ervaring in Oostenrijk kan hij verder naar de toekomst gaan kijken. ‘’Volgend jaar rond deze tijd ben ik afgestudeerd. Ik heb plannen om in het bedrijf van mijn vader mede-eigenaar te worden’’. Tim weet alleen nog niet zeker of dit meteen na zijn opleiding zal gaan gebeuren. ‘’Of ik hiermee begin na mijn opleiding of dat ik eerst bij andere keukens ga kijken is voor mij nog onduidelijk. Maar de fundering die staat, mijn ambitie is groot maar mijn passie voor de hotellerie en de gastronomie is nog veel groter’’.