Jongeren blijven steeds langer thuis wonen, dat blijkt uit de resultaten van het door het CBS gepubliceerde onderzoek eind 2022. Daarentegen is de groep die wel zou willen verhuizen, maar geen woning kan vinden, gegroeid. Waar in 2018 6,3% van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar wel zou willen verhuizen maar dat niet kon, is dat in 2021 ruim 11%. Vaak hebben de jongeren niet de financiële middelen om aan een woning te komen. Dit moet anders, vinden onder andere de Landelijke Studentenvakbond en Stichting Jongeren Huisvesting Twente. Zij zijn druk bezig met het vinden van oplossingen.
Dat jongeren ermee worstelen om een huis of kamer te vinden merkt ook Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. “Wij krijgen veel geluiden binnen van studenten die aangeven geen woning te kunnen vinden en dat is gedeeltelijk te wijten aan dat het kamertekort in Nederland enorm is gegroeid.” Daarnaast speelt de prijs van een kamer ook een rol in het langer thuis blijven wonen. Waar in 2018 nog gemiddeld 436 euro per maand werd betaald voor een kamer, was dat in 2022 531 euro per maand. “Het is heel ontoegankelijk geworden en dat vinden wij zorgelijk.”
De Landelijke Studentenvakbond wil dat het probleem wordt opgelost. Dat doen zij door onder andere te lobbyen bij de Tweede Kamer en actie te voeren via sociale media. Daarnaast zitten zij ook Landelijk Platform Studentenhuisvesting. “Met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kences, de overkoepelende organisatie van woningcorporaties en vastgoedeigenaren proberen we oplossingen te vinden voor het probleem.” Dit heeft geleid tot het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting, die in september 2022 werd gepubliceerd. Het actieplan moet ervoor zorgen dat er 60.000 extra studentenwoningen bijkomen tot en met 2030.
Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT) is een van de wooncorporaties die zich inzet om jongeren van een betaalbare woning te kunnen voorzien. Zij zitten regelmatig om de tafel met de gemeente Enschede en andere wooncorporaties om plannen te maken, en dat heeft succes. Momenteel heeft Stichting Jongeren Huisvesting Twente 1000 woningen, maar in de recent gemaakte prestatieafspraken zijn plannen gemaakt om woningen bij te bouwen. “Specifiek voor onze doelgroep, studenten en jongeren, komen er in de komende zeven jaar 3500 woningen bij in Enschede, dat is echt heel fors.” Aldus Nicole Koekkoek van Stichting Jongeren Huisvesting Twente. Het probleem wordt daarmee niet helemaal opgelost, maar is wel een stap in de goede richting. “Alles wat we doen zal het probleem minder maken, maar niet persé helemaal oplossen. Maar als alle corporaties dat doen, en ook de ontwikkelaars, dan zal het in ieder geval een heel stuk beter worden.”
Bron header foto: ANP