Bron foto: ANP
RIJSSEN- Het aantal vrijwilligers is afgelopen jaar afgenomen, meldt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). De regeldruk van de Nederlandse overheid is niet bevorderlijk om vrijwilligers te vinden, zegt Huub van Dommelen directeur van Kenniscentrum vrijwilligers. “De overheid eist zoveel, dat het enthousiasme daardoor verdwijnt”.
In 2021 gaf 39% van de bevolking aan minimaal één keer te zijn bezig geweest met vrijwilligerswerk. Dit is een daling ten opzichte van 2020, waarin dit aantal op 44% lag.
Veel organisaties geven aan moeite te hebben vrijwilligers te vinden. De grootste oorzaak hiervoor is de ingang van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR). Door de wet kunnen vrijwilligers verantwoordelijk gesteld worden voor activiteiten binnen de organisatie.
De huidige economische omstandigheden werken ook niet mee volgens van Dommelen. Mensen hebben moeite met rondkomen en er is minder tijd over voor vrijwilligerswerk. “Door het personeelstekort is er meer keuze uit betaalde banen, mensen zullen nu eerder kiezen voor betaald werk.”
De eerste daling van het aantal vrijwilligers begon in 2020, naar aanleiding van de coronapandemie. “Veel vrijwilligers zijn toen gestopt en zijn na de coronapandemie niet opnieuw begonnen met vrijwilligerswerk”, zegt Huub van Dommelen.
“Iedereen heeft het nu druk met tal van activiteiten en de prioriteiten liggen dan vaak niet op vrijwilligerswerk.”
Het gevolg van de daling in het aantal vrijwilligers is dat veel activiteiten onder druk komen te staan. Soms kunnen de activiteiten in zijn geheel niet doorgaan. “Het is een probleem dat lastig is om snel op te lossen”, aldus van Dommelen.
