“Ik wilde echt wat gaan maken van mijn volleybal”
Julia Blom (16) zit momenteel in haar zesde jaar van haarlopleiding op het CSE in Zwolle, een speciale school voor leerlingen die het willen maken in de topsport. Julia had heel veel plezier in volleybal, en dus ze wilde graag vaker trainen. “Ik vond volleybal altijd al heel leuk, alleen trainde ik maar twee keer per week. Toen stelde mijn moeder voor om mij op te geven voor het CSE, en dat vond ik dan wel heel leuk.”
Het CSE hanteert een strenge selectieprocedure, waarbij alleen de leerlingen met de hoogste potentie uit worden gekozen door de trainers. Julia heeft in het eerste jaar van de middelbare school meegetraind bij het CSE, en nam naderhand deel uit van de selectie. “Tijdens de selectietraining ging ik samen met leerlingen van het CSE meetrainen. De trainers gingen kijken of ik goed genoeg was voor een topsportschool en dat was het geval. Daarbij moet je laten zien dat je een goede mentaliteit hebt en dat je gemotiveerd bent om naar trainingen te gaan, dus je wordt niet zomaar gescout.” Nadat Julia was geselecteerd, is ze in het tweede jaar van de middelbare school bij het CSE ingestroomd.
Training
Door talloze trainingen en wedstrijden kwam Julia in een hele andere levensstijl terecht. “Ik train nu 3 keer per week in de ochtend van half negen tot tien uur. Dan heb ik maar een half uur om te douchen en naar school te gaan. Dan heb ik van half elf tot ongeveer twee uur school, in de middag heb ik altijd nog clubtraining met mijn eigen team of krachttraining.” Omdat dit drukke trainingsschema niet altijd goed uitkomt, kan ze wél hulp krijgen van school. “Soms krijg ik ook blessures, en als ik daar last van krijg kan ik naar de fysio, dat zit ook aan onze school gebonden. Als het teveel voor me wordt dan kan de trainer altijd een aantal trainingen schrappen, zodat de problemen zich niet uitbreiden.”
Onderwijs
Ondanks het drukke trainingsschema wordt het onderwijs volgens Julia niet belemmert. “Wij hebben veel minder huiswerk dan andere scholen. Omdat wij op het CSE zitten zijn we heel gedisciplineerd, niet alleen in onze sport maar ook met ons onderwijs. Ik krijg veel meer tijd in de les om huiswerk te maken en om voor toetsen te leren. Ook heb ik ingeplande lessen voor zelfstudie, en als ik bepaalde stof lastig vind kan ik altijd extra bijles krijgen van mijn leraren. Daarbij krijg ik vrijstelling van school als ik het door volleybal laat heb gemaakt de avond ervoor. Hierdoor kan ik beter revalideren en ben ik niet moe en ongeconcentreerd op school, en presteer ik dus ook beter wat betreft onderwijs.” Ook met de examens heeft Julia geen moeite gehad. “In het laatste jaar werd ik alleen voorbereid op het examen en kreeg ik voor de rest geen onnodige stof daarnaast. Wat betreft onderwijs voel ik geen druk, aangezien het CSE een honderd procent slagingspercentage heeft, en ik genoeg tijd krijg om achterstanden in te halen. Ik denk niet dat ik, vergeleken met andere scholen, een onderwijsachterstand heb.”
Toekomst
Hoewel Julia in eerste instantie de topsport in wilde, zijn haar toekomstplannen veranderd. Nadat ze zoveel jaar heeft gevolleybald, wil ze haar volleybalcarrière niet op hoog niveau vervolgen. “Er zijn zoveel jonge meiden die veel beter zijn dan ik, en ik weet toch al dat ik het niet zo ver ga schoppen. Ik heb ook niet heel veel zin meer om zoveel te volleyballen. Ik heb het gevoel dat ik genoeg heb gevolleybald. Ik heb niet zoveel zin meer om echt mijn best te gaan doen voor volleybal, als ik weet dat ik er toch niet ga komen. Ik vind het wel leuk om nog veel te trainen, maar niet om echt te trainen om naar de topsport te gaan. Daarbij zijn er maar een paar leerlingen van het CSE die echt de topsport in zijn gegaan.” Desalniettemin heeft Julia geen spijt van haar tijd op het CSE. “Voor de toekomst kies ik wél onderwijs boven volleybal. Echter is en blijft volleybal nog steeds wél mijn passie. Ik heb wederom geen spijt dat ik naar het CSE ben gegaan.”