ChatGPT als hulpmiddel binnen de opleiding Journalistiek
ChatGPT als hulpmiddel binnen de opleiding Journalistiek

ChatGPT als hulpmiddel binnen de opleiding Journalistiek

ZWOLLE – Er is sinds kort een programma dat teksten voor je kan schrijven. ChatGPT zorgt voor een wereld die opengaat met mogelijkheden die oneindig zijn. Ook op scholen is dit hulpmiddel populair, omdat je dan minder tijd kwijt bent aan het schrijven van de teksten. De opleiding tot journalist gaat uiteraard veel over schrijven en veel studenten zijn zich dus ook bewust van deze handige functie. Scholen zijn nu aan het nadenken over hoe ze een plekje kunnen geven aan deze programma’s binnen de opleiding.

De chatbot ChatGPT op een telefoon. Bron: ANP

Binnen de journalistiek is plagiaat een cruciaal onderwerp om tegen te gaan. Of deze tool gebruiken toegestaan moet zijn binnen de opleiding journalistiek is volgens Maaike Severijnen, Coördinator onderwijsvernieuwing journalistiek op Hogeschool Utrecht, niet een makkelijk onderwerp: “We zijn allemaal aan het nadenken hoe we hiermee moeten omgaan. We hebben niet tegen studenten gezegd dat het verboden is. Ik denk dat het beter is om het gesprek aan te gaan.”

Volgens Severijnen is ChatGPT een handige tool, maar toch kunnen er veel gevaren aan zitten: “Er zijn ook toetsen die je juist heel mooi met ChatGPT kan maken. Dan ben je er nog niet, want je moet nog bronnen toevoegen en het werk controleren.” 

De journalistiek is een concept dat flexibel met je jaren mee verandert. Het is nu al niet zoals het jaren geleden was. Ook het opkomen van programma’s als ChatGPT betekent een verandering van het vak. Dit zegt Reinhilde van Aalderen, redacteur voor WIN magazine van Hogeschool Windesheim. Van Aalderen heeft zelf ongeveer tien jaar geleden de opleiding journalistiek gevolgd en werkt inmiddels voor het tijdschrift dat het Windesheim publiceert. “Wij moesten alle opdrachten nog op papier inleveren en audio gebruikten we alleen om gesprekken mee op te nemen.”

Als journalist kun je zelf kiezen of je gebruikt maakt van het programma, maar het kan ook een valkuil zijn. Je moet volgens van Aalderen goed oplettend blijven werken, juist als je gebruikt maakt van een programma als ChatGPT. “Je valt uiteindelijk vanzelf door de mand. Je leert en niks van. Met journalisten is dat ook zo. Als je blindelings vertrouwt op de tool en iemand anders komt terug op de inhoud weet je zelf niet voldoende over het onderwerp.”

Wat er uiteindelijk gaat gebeuren met ChatGPT binnen de opleiding journalistiek, is nog een vraagteken. Het is nog erg nieuw en iedereen moet nog wennen aan de nieuwe tool die tot onze beschikking is gekomen, maar er gebruik van maken zou zeker iets kunnen toevoegen. “Wij hebben zelf als docenten het ook uitgeprobeerd en wij zijn allemaal ook aangenaam verrast door wat het wel weet te produceren in de basis.” Aldus Maaike Severijnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *