Vijf vragen over statiegeld op blikjes
Vijf vragen over statiegeld op blikjes

Vijf vragen over statiegeld op blikjes

Het statiegeldlogo op Blikjes in de supermarkt. Bron foto: ANP

Sinds 1 april betaalt u voor een blikjes drinken 15 cent extra aan statiegeld. Eerder gold dit alleen voor plastic flessen. Voor veel mensen is dit nog een onduidelijk onderwerp. Om antwoord te geven op een aantal onduidelijkheden, geven wij antwoord op de vijf meestgestelde vragen.

Wat houdt dit statiegeld precies in?
Net zoals op plastic flesjes komt er op blikjes drinken €0,15 statiegeld te staan. Dit beleid gaat op 1 april van start. Dit betekend ook dat blikjes €0,15 duurder worden. Bij het inleveren van de blikjes krijg je dit geld weer terug. Het statiegeld op blikjes is ingevoerd om ervoor te zorgen dat het aantal lege blikjes op straat verminderd wordt. Statiegeld op blikjes werd in de politiek al lang over gediscussieerd. In 2020 verschenen al de eerste artikelen op rijksoverheid.nl met de naam ‘volgende stap in strijd tegen blikjes in zwerfafval’. In dit artikel werd voor het eerst statiegeld op blikjes genoemd. In 2021 werd bekend gemaakt dat er vanaf 31 december 2022 statiegeld op blikjes zou staan. Dit werd uiteindelijk verschoven naar 1 april 2023.

Waarom is het belangrijk dat er nu statiegeld is op blikjes?
Op het moment dat een burger zich aan nieuwe regels moet houden wil de burger ook weten waarom, dat snapt ook Lijs Beeckman van Recycling Netwerk Benelux: ”ja, ik begrijp de vraag, op dit moment zijn blikjes, niet alleen in Nederland maar ook in Vlaanderen, het meest voorkomende zwerfafval. Er gaan in Nederland 1,8 miljardblikjes over de toonbank per jaar.” Daarnaast is zwerfvuil duur, het kost veel geld om alles op te ruimen, statiegeld zorgt ervoor dat het gerecycled wordt en niet weggegooid. ”Statiegeld bespaart gemeentes in Nederland enorm veel geld, zwerfvuil kost namelijk gewoon heel veel geld om op te ruimen, statiegeld is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de economie.” Maar de invoering van het statiegeld op blikjes is nog niet genoeg: ”Er zouden meer straffen moeten komen voor bedrijven die met wegwerpverpakkingen werken.”

Wat zijn de precieze redenen om statiegeld op blikjes in te voeren en heeft dit veel invloed op het milieu?
Wij zijn in Nederland dé organisatie die er namens de verpakkende bedrijven voor zorgt dat verpakkingen worden ingezameld en gerecycled. Ook het statiegeldsysteem valt hieronder. Onze ambitie is een verpakking zonder schade aan mens en milieu. Statiegeld op blikjes gaat zwerfafval tegen en helpt ons bij onze missie om waardevolle grondstoffen weer in te kunnen zetten om nieuwe verpakkingen van te maken. Dat is goed voor het milieu en de economie. Statiegeld op grote flessen is al jaren ingeburgerd, we zagen dat de consument ook snel wende aan statiegeld op kleine flesjes. Consumenten hebben wel wat tijd nodig om nieuw gedrag te vormen. Dus dat geldt ook voor het terugbrengen van kleine plastic flesjes en blikjes. We hebben we alle vertrouwen in dat consumenten steeds beter begrijpen, onze communicatiecampagne is daarvoor van groot belang.

Wat doet een sportclub met het statiegeld, naar welk goed doel gaat dit?
Voorheen gold voor sportclubs al het statiegeld op plastic flesjes. Volgens de KNVB kunnen de statiegeldblikjes in dezelfde zak ingeleverd worden als de plastic flesjes. Toch zijn sportclubs niet verplicht om statiegeldflesjes en -blikken in te nemen. Wel kunnen sportclubs zich aanmelden bij Statiegeld Nederland. De club kan dan vergoed worden met het statiegeld dat zij innen. Liesbeth van Ditshuizen, voorzitter van honk- en softbal vereniging Blue Devils laat weten dat zij zich wel hebben ingeschreven bij Statiegeld Nederland: ‘‘in onze kantine hebben wij een speciale container waar alle statiegeldflesjes in moeten, alleen in plaats van een vergoeding wordt dat geld gebruikt voor de volgende lading flesjes en Blikjes drinken die wij bestellen. Dus met het statiegeld op blikjes zijn wij erg blij, want zo besparen wij wel geld.’’

Wat betekent het statiegeld op blikjes voor de consument?
Het statiegeld op blikjes heeft op meerdere vlakken invloed op de consument. Dat ziet Gerard Sperenbrug van Consumentenbond ook. ‘’De consument zal meer moeten gaan betalen voor blikjes, maar ze kunnen hun geld ook terug krijgen door het weer in te leveren in de supermarkt’’. De redenen waarom er statiegeld op blikjes komt is voor de consument alleen nog niet helemaal duidelijk. ‘’De mensen zullen misschien wat minder bestedingsruimte krijgen, maar dit is wel een gelegenheid om het milieu te helpen. Het is namelijk gebleken dat statiegeld stimulerend werkt om spullen weer in te laten leveren. Hiermee ga je het zwerfaval ook tegen’’. De invoering van het statiegeld op blikjes moet er dus voor gaan zorgen dat er minder afval op de straten komt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *