Studeren wordt duurder; ISO maakt zich zorgen om welzijn van studenten
Studeren wordt duurder; ISO maakt zich zorgen om welzijn van studenten

Studeren wordt duurder; ISO maakt zich zorgen om welzijn van studenten

Zwolle – Hogescholen moeten 188 miljoen euro inleveren, terwijl het WO-onderwijs het met 52 miljoen euro minder budget moet doen. Daarnaast stijgt het wettelijk collegegeld voor volgend schooljaar met 200 euro, naar 2530 euro. Dat is de uitkomst van de miljoenennota, die afgelopen dinsdag bekend werd gemaakt.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert teleurgesteld op de miljoenennota, en noemt het in een verklaring een ‘matig gevuld koffertje’. Hoewel studenten meer gaan betalen, wordt er bezuinigd in het hoger onderwijs. ISO-voorzitter Demi Janssen maakt zich zorgen voor de impact hiervan op de kwaliteit van het universitair onderwijs. ‘Collegezalen zitten vaak erg vol. In plaats van dat er nu meer wordt geïnvesteerd, zien we juist dat er minder geld per student beschikbaar is en daar maken we ons echt zorgen om, zeker gezien het slechter gaat met het studentenwelzijn’.  

Bij hogescholen gaat het om een daling van 188 miljoen euro, maar volgens de overheid gaan zij er in budget per student op vooruit, de overheid verwacht namelijk een aanzienlijke daling in het aantal studenten. Concreet betekent dit dat een HBO van €8800 per student naar €9700 gaat volgens het kabinet, maar Janssen is ook hier benieuwd naar de daadwerkelijke impact: de vaste lasten van een hogeschool dalen immers niet mee met het aantal studenten.

Daarnaast moeten studenten meer gaan betalen voor hun studie, terwijl volgens het ISO veel studenten al erg veel financiële stress hebben. Zij zouden daarom graag zien dat de stijging van het collegegeld wordt beperkt en dat het kabinet dat bedrag opvangt, om zo verslechtering van het hoger onderwijs te voorkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *