Minder bloedbanken, meer bloed en plasma: Sanquin gaat zich focussen op grote wooncentra
Minder bloedbanken, meer bloed en plasma: Sanquin gaat zich focussen op grote wooncentra

Minder bloedbanken, meer bloed en plasma: Sanquin gaat zich focussen op grote wooncentra

ZWOLLE –Om de bloedvoorziening betaalbaar te houden wil Sanquin met minder vaste bloedbanken meer bloed en plasma inzamelen. Bloedbank Sanquin ontvangt geen overheidssubsidies en verdient alleen geld met de verkoop van bloedproducten en plasma. Hoeveel en welke bloedbanken gaan sluiten is nog niet bekend, laat Sanquin woordvoerder Merlijn van Hasselt weten: “We gaan vooral kijken naar het concentreren van bloedbanken op plekken waar veel mensen wonen en werken.” 

De mobiele bloedbank
In kleinere woonplaatsen is de bloedbank vaak niet meer rendabel. Afhankelijk van het aantal donoren zal op enkele van deze plekken in de toekomst met regelmaat de mobiele bloedbank (MAL) komen te staan. Voor plasmadonatie zullen mensen wel naar een vaste locatie moeten reizen. De apparatuur voor plasmadonatie is te gevoelig voor een mobiele bloedbank en afname duurt langer waardoor er minder afnames kunnen plaatsvinden, dit maakt een mobiele bloedbank voor plasmadonatie niet effectief.

Ruimere openingstijden en extra services
Op de locaties die overblijven zal Sanquin ruimere openingstijden aanhouden. Daarnaast zullen de bloedbanken extra services aanbieden, zoals nieuwe donorcafés, mogelijkheid om tijdens en na een donatie werk-mails te kunnen beantwoorden en meer data over de eigen gezondheid. Daarnaast blijft de reiskostenregeling, waarmee donors die moeten reizen om te kunnen doneren een vergoeding kunnen krijgen, van kracht.

Sanquin is een not-for-profit organisatie die in Nederland wettelijk verantwoordelijk is voor voldoende en veilig bloed en plasma voor de Nederlandse patiëntenzorg.

Foto: Sanquin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *