Naaktmodellen AKI nu ondergoed aan
Naaktmodellen AKI nu ondergoed aan

Naaktmodellen AKI nu ondergoed aan

Enschede – Bij het vak modeltekenen die alle Fine Art studenten op de ArtEZ AKI volgen, hebben de naaktmodellen vanaf 22 september ondergoed aan. Na onrust onder een paar anonieme studenten is er besloten om geen naaktmodellen meer te gebruiken. Dit staat vermeld in een mailbericht naar de studenten namens hun docent modeltekenen Louis van Aarle en het hoofd van Fine Art Audrie Nieborg.

Zorgvuldige keuze

De mail vermeldde: “Hoewel er gedurende de afgelopen 20 jaren gewerkt is met naaktmodellen op de AKI snappen wij ook dat de tijden veranderen”. Een meerderheid van de studenten is het hier niet mee eens. Woordvoerder/crisismanager van de ArtEZ, Marieke de Boer, zegt: “Deze keuzes zijn binnen de gegeven context geheel aan de betreffende opleiding, mede omdat hier de juiste expertise aanwezig is.” Ook zegt ze dat de ArtEZ staat voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs en voor grote diversiteit aan studenten. Door deze internationale context moeten alle opleidingen zorgvuldige keuzes maken bij de inrichting van het onderwijs. De studenten hebben geen inbreng gehad bij het besluit van het bestuur en vinden dit onrechtvaardig. Ze hebben nu een petitie gemaakt in de hoop hun ontevredenheid te laten zien.

Petitie tegen het verbod op naaktmodellen

De studenten van de AKI hebben een petitie gemaakt waarin ze hun ontevredenheid uitten. Er staat in de petitie: “Following our class on the 26th of September the model expressed their feeling of insolence and lack of maturity following the new condition that was placed on them.” In de les van 26 september heeft het model geuit dat ze zich niet comfortabel voelde met de nieuwe regel. Ze vindt het onvolwassen en brutaal. Verder voelen de studenten zich onzeker en ongehoord door het bestuur en hopen ze met de handtekeningen de oneerlijkheid aan te geven. Ten slotte willen ze het vak op de meest authentieke manier krijgen: “…not only out of respect but also for the quality of our education.” Aldus de petitie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *