Racisme in Nederlands betaald voetbal langzaam maar zeker naar beneden
Racisme in Nederlands betaald voetbal langzaam maar zeker naar beneden

Racisme in Nederlands betaald voetbal langzaam maar zeker naar beneden

Zwolle- De KNVB verlengt zijn plan tegen racisme in het Nederlands voetbal genaamd VIVI (Voetbal Is Voor Iedereen). ‘’Dit is een zeer goede zaak’’, aldus Rens Cremers van het Mulierinstituut dat onderzoek naar maatschappelijke thema’s waaronder sport.

‘’Langzaamaan winnen wij de strijd tegen racisme’’, vertelt Rens. De cijfers van meldingen van racisme gaan stukje bij beetje verder naar beneden. In 2019 ervaarde 4/10 professionele voetballers regelmatig racisme, dit zakte in 2021 naar 3/10. Met het verlengen van VIVI is de bedoeling dat de KNVB deze cijfers nog verder naar beneden dringt.

Toch is VIVI niet zo effectief als de KNVB in eerste instantie voor ogen had. ‘’Dit is een probleem dat opgelost moet worden op de lange adem’’, aldus Rens. Het plan zou eigenlijk bedoeld zijn vanaf 2019 tot eind 2023, maar wordt dan nu toch verlengd. De overheid heeft de afgelopen jaren hier 14 miljoen euro in geïnvesteerd. Het plan wordt nu in ieder geval tot en met 2024 doorgetrokken. Daarna wordt bepaald of het nog verder verlengd gaat worden. De komende tijd gaat er in het plan meer gelet worden op het voorkomen van incidenten rondom racisme. “Het voorkomen in plaats van het genezen gaat belangrijker worden’’, vertelt Rens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *