Ziekenhuis Deventer ervaart drukte door gesloten afdeling verloskunde Zutphen
Ziekenhuis Deventer ervaart drukte door gesloten afdeling verloskunde Zutphen

Ziekenhuis Deventer ervaart drukte door gesloten afdeling verloskunde Zutphen

Zwolle – Sinds november vorig jaar verkeerd Gelre Ziekenhuizen, vestigingen Zutphen en Apeldoorn, in grote financiële problemen. Door het sluiten van de verloskunde afdeling en het afschalen van de eerste hulp in Zutphen, is het nu druk in het ziekenhuis in Deventer.

De organisatie voorziet voor vorig en dit jaar een tekort dat kan oplopen tot 20 miljoen euro per jaar. De oorzaken van dit probleem zijn volgens De Folter, voorzitter ad interim van raad van bestuur, de coronacrisis, de gestegen personeelskosten, inflatie en de stijging van de energiekosten.

Het ziekenhuis besloot bepaalde behandelingen nog maar op één locatie aan te bieden. Zo heeft locatie Zutphen eind april de afdeling verloskunde gesloten. Voor spoedopnames of bevallingen moeten zwangere nu uitwijken naar Apeldoorn of Deventer. Hierdoor is het druk in het ziekenhuis in Deventer. Vrouwen moeten langer wachten of ook naar een ander ziekenhuis. “Spoedeisende hulp is nodig, nu krijg je problemen in Deventer” verteld Mart de Ridder (fractievoorzitter SP Zutphen). “Zorg zou moeten gaan over goede zorg in de buurt, niet om financiële redenen.” Volgens Mart de Ridder is Zutphen niet alleen, ook in Zoetermeer, Friesland en Heerlen zijn er financiële problemen in de ziekehuizen.

Er zijn verschillende protesten geweest. Zo organiseerde het actiecomité “Red het Gelre” op 17 februari een protest waar 1000 tot 1500 mensen op afkwamen. Ze protesteerde tegen de sluiting van de afdeling verloskunde en het afschalen van de spoedeisende hulp. De SP vroeg een spoeddebat aan in de Statenvergadering in Arnhem. De vergadering werd onderbroken door actievoeders, zij zongen “Red het Gelre, want zonder kunnen we niet.” Ze rolden vellen papier uit met daarop “allerlei redenen om het ziekenhuis in Zutphen te behouden.”

Bron foto: Pexels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *