Egyptische grens met Gaza blijft dicht: ‘’Willen alles gecontroleerd doen’’
Egyptische grens met Gaza blijft dicht: ‘’Willen alles gecontroleerd doen’’

Egyptische grens met Gaza blijft dicht: ‘’Willen alles gecontroleerd doen’’

Een demonstratie in Eindhoven voor steun aan Palestijnen in de Gazastrook. (ANP/ Rob Engelaar)

ZWOLLE – De oorlog tussen Israël en Hamas heeft veel gevolgen voor de inwoners van de Gazastrook. Israël heeft bijna 1,1 miljoen inwoners uit het noorden van de Gazastrook opgeroepen om naar het zuiden van het Palestijnse gebied te trekken. Daar zitten de inwoners als ratten in de val. De grenzen blijven aan zowel de Israëlische als de Egyptische kant potdicht. Niet alleen voor de inwoners van Gaza blijven de grenzen dicht, ook vrachtwagens met hulpgoederen staan al dagen stil aan de Egyptische kant.

Egypte houdt de grens met de Gazastrook niet dicht om een statement te maken, maar voor hun eigen veiligheid. Dat legt Jan Abbink uit, hij is hoogleraar politiek en bestuur aan de Universiteit van Leiden. ‘’Men wil geen vluchtelingenstroom in Egypte. Ze willen controle houden over wie de grens oversteekt Egypte in.’’ Door de grens dicht te houden voorkomt Egypte daarnaast ook dat er Hamas-strijders kunnen vluchten uit de Gazastrook.

Dat Egypte niet wil dat er Hamas-strijders kunnen vluchten heeft er volgens Abbink mee te maken dat het land niet achter Hamas staat. ‘’Egypte steunt net als andere Arabische landen de Palestijnen wel vanuit de zogenoemde Arabische solidariteit, maar eigenlijk al die landen irriteren zich aan Hamas.’’ Reden van die irritatie is dat door conflicten tussen Israël en Hamas onderhandelingen worden uitgesteld, zo ook een akkoord tussen Saoedi-Arabië en Israël. 

Abbink denkt dat de huidige aanval van Hamas voor nog meer verdeeldheid in de Arabische landen gaat zorgen: ‘’Dit is een soort kantelmoment waar landen inzien dat Hamas te ver is gegaan en voor alleen maar ellende in de regio kan gaan zorgen.’’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *