Miscommunicatie veroorzaakt fouten bij de VAR
Miscommunicatie veroorzaakt fouten bij de VAR

Miscommunicatie veroorzaakt fouten bij de VAR

Zwolle-De VAR nog steeds fouten door miscommunicatie in het professioneel voetbal blijkt cijfers van de KNVB. In 2016 werd de VAR voor het eerst geïntroduceerd in het Nederlands voetbal. Dit zou er voor moeten zorgen dat de scheidsrechter en assistent-scheidsrechters hulp zouden hebben bij aspecten in de wedstrijd waar zij slecht zicht op hebben. Toch is communicatie tussen beide partijen wel eens een probleem.

‘’De oorzaak van de fouten kan deels komen door miscommunicatie tussen de scheidsrechters op het veld en de VAR. Zoals je zag in de laatste wedstrijd tussen Liverpool en Tottenham Hotspur en dat valt op te lossen met een communicatieprotocol’’, aldus Jonna ter Veer Sportjournalist van NOS Sport. In Engeland gebeuren dus ook fouten met de VAR. ‘’Er wordt daar nu een VAR-communicatieprotocol ontwikkeld om de duidelijkheid van de communicatie tussen de scheidsrechter en het VAR-team met betrekking tot beslissingen op het veld te verbeteren’’, aldus Jonna. Het maken van een communicatieprotocol kan ook een oplossing kunnen zijn voor het Nederlands voetbal. Een andere oplossing zou zijn dat er vanaf juni dit jaar nieuwe camera’s en doellijntechnologieën gaan worden gebruikt door de KNVB. Dit zou er volgens hen voor moeten zorgen dat er nog preciezer een oordeel door de scheidsrechter kan worden gemaakt.

Vanaf de introductie van de VAR in 2016 zijn er per jaar ongeveer 32 fouten gemaakt door fout ingrijpen of niet ingrijpen van de VAR. Dit gaat voornamelijk om situaties waarin een rode kaart had moeten worden gegeven of juist niet en tijdens momenten waar het mogelijk zou kunnen gaan om een penalty.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *