Deventer geeft 400.000 uit om boekenmarkt en Dickens festijn in leven te houden
Deventer geeft 400.000 uit om boekenmarkt en Dickens festijn in leven te houden

Deventer geeft 400.000 uit om boekenmarkt en Dickens festijn in leven te houden

Deventer geeft 400.000 uit om boekenmarkt en Dickens festijn in leven te houden

Zwolle- Gemeente Deventer heeft 400.000 euro vrijgemaakt om internationaal geliefde evenementen gratis te kunnen houden. Het gaat hier vooral om de Deventer boekenmarkt en het Dickens festijn, maar ook Deventer op stelten kan hiermee blijven bestaan. Op de vraag of er kans is dat financiering in de toekomst toch weg kan vallen zegt woordvoerder gemeente Deventer, Maarten Jan Stuurman dit: “Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar we denken dat de evenementen voorlopig nog gewoon kunnen bestaan.”
Rik Veen

Bezoekers van het Dickens Festijn in de binnenstad van Deventer. Tijdens het tweedaags straattheaterevenement komen ruim 900 personages uit de boeken van de Engelse schrijver Charles Dickens tot leven. Foto van: ANP Vincent Jannink

Het Dickens festijn en de Deventer boekenmarkt trekken jaarlijks samen zo’n 225.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Stuurman benadrukt het belang van de evenementen voor de stad: “Juist omdat de festivals gratis zijn leveren ze veel geld op, ook voegen ze veel toe aan het stadsbeeld.”

De 400.000 wordt uitgegeven om de begrotingstekorten van evenementen in 2022 en 2023 aan te pakken. Deze zijn er omdat het organiseren van festivals landelijk steeds lastiger wordt door duurdere materiaal- en personeelskosten, ook worden vergunningseisen steeds strenger. Stuurman geeft aan niet te geloven dat het geld elders beter besteed zou zijn.

Gemeente Deventer gaat binnenkort in gesprek met de organisatie over de financiering van de evenementen. Provincie Overijssel en het landelijk fonds podiumkunsten worden hier ook bij betrokken. Gemeente Deventer heeft als doel om op de kaart te blijven staan als evenementenstad en lijkt positief te zijn dat dit zal lukken.

Voor bezoekers zijn de financieringsproblemen nog weinig te merken, er zijn jaarlijks steeds meer bezoekers op de festivals en volgens Stuurman doen de evenementen het “zeker goed”.

Bron: https://www.deventer.nl/nieuws-en-nieuwsbrieven/deventer-nieuws/2023/10/20/helpende-hand-voor-beeldbepalende-evenementen

Uitgelichte foto: ANP Robin van Lonkhuijsen

Eén reactie

  1. Barteline

    Rik,

    Wat leuk om voor het eerst een stukje journalistieke tekst van jou te lezen!!
    En dan ook nog over Deventer. Want ik hou van Deventer en ik hou van boeken, hoewel ik nog nooit op de boekenmarkt geweest ben. Ik hoop ik dit evenement nog heeeeeel lang zal blijven bestaan.

    En hoop van jou nog vaak tekst te lezen. Wie weet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *