Ideeënwedstrijd Grote Kerk biedt zowel kansen als uitdagingen
Ideeënwedstrijd Grote Kerk biedt zowel kansen als uitdagingen

Ideeënwedstrijd Grote Kerk biedt zowel kansen als uitdagingen

Zwolle – Academiehuis Grote Kerk in Zwolle houdt een ideeënwedstrijd. Dit om ideeën te vergaren voor een nieuwe toren op de plek waar tot 340 jaar geleden de hoogste (kerk)toren van Nederland stond. Het doel van de ideeënwedstrijd is Zwollenaren aansporen om na te denken en te praten over wat er op deze plek kan komen.

Gedichten, maquettes en tekeningen: Ideeën mogen in elke mogelijke vorm aangeleverd worden. Zwollenaren zijn verdeeld over de mogelijke reconstructie van de toren. In een poll van de Stentor waar bijna 1500 reacties op zijn gekomen is 58% voor het idee en 35% tegen.

Eén van de argumenten tegen is dat omliggende horecaondernemers terrasruimte zouden moeten inleveren, maar dit zou niet per se nodig zijn aldus Ida van het Hoogen, lid van het torenberaad: ‘Gemoederen met de buren zullen nog wel oplopen, maar bij een toren zou de begane grond opengelaten kunnen worden’. Dat niet iedereen even positief is werd wel verwacht door het torenberaad, toch is de ideeënwedstrijd er gekomen. “Het idee kwam in eerste instantie van het torenberaad. We hadden ideeën voor de toren maar wilden inspraak van Zwollenaren hebben aangezien het toch een landmark voor heel Zwolle is.”

En daar benoemt Van het Hoogen ook meteen één van de argumenten vóór de toren. Een extra landmark voor Zwolle, een toevoeging of eigenlijk restauratie van de skyline. ‘Het ei op de Fundatie heeft bewezen dan Zwollenaren verandering wél tolereren.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *