Volgende generatie ontbreekt bij Zwols dictee
Volgende generatie ontbreekt bij Zwols dictee

Volgende generatie ontbreekt bij Zwols dictee

Zwolle – Op donderdag 19 oktober vond in een zaal vol 75-plussers voor het eerst in zes jaar het Zwols dictee plaats. Het vorige Zwolse dictee in 2017 zou de laatste zijn, de puf was er voor organisator Minke Kraijer uit. Vanwege het Hanzejaar dit jaar heeft ze eenmalig een uitzondering gemaakt.

In het gebouw van Vereniging de Buitensociëteit werd het Zwols dictee donderdag om half acht ’s avonds geopend door burgemeester Peter Snijders. Onder het genot van een biertje, muziek van een bandje en een hapje van de Zwolse Stadslanderijen gingen Zwols sprekende Zwollenaren met elkaar de strijd aan voor de Peperbustroffee. En Zwols sprekend moet erbij vermeld worden, er zijn namelijk steeds minder Zwollenaren die Zwols spreken. Het zou jammer zijn om als Zwolle de stadstaal te verliezen aldus burgemeester Snijders: ‘Streektalen zijn uitingen van de lokale identiteit. Het moet niet opgelegd worden aan mensen, maar het zou mooi zijn om het Zwolse dialect te behouden.’

Ook Minke Kraijer ziet belang om de streektaal aan jonge generaties door te geven: “Zwols zou op scholen gegeven moeten worden, maar ik weet niet wie dat dan zou moeten doen.” Wie een eventueel volgend Zwols dictee zou moeten geven is ook niet bekend. Voor Minke Kraijer was dit in ieder geval de laatste.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *