Hoorns “Nee” tegen Slavernijexcuses leidt tot felle kritiek van stichting Eer en Herstel
Hoorn -“Excuses voor het slavernijverleden zijn geen gunst”, reageert Roy Kaikusi Groenberg, voorzitter van Stichting Eer en Herstel, in reactie op het besluit van de Hoornse gemeenteraad om geen excuses voor het slavernijverleden aan te bieden. Ook een voorstel om in plaats van excuses erkenning uit te spreken, werd door de raad verworpen.
Afgelopen juni legde een onderzoek de rol van de stad bloot. Hoorn was vroeger een van de belangrijkste steden binnen de Verenigde Oost-Indische Compagnie, zo bleek uit het rapport.
De discussie rondom excuses voor deze rol speelt al langere tijd in de stad. “Een excuus moet laten zien dat we als samenleving bereid zijn om wat fout is gegaan in het verleden, te erkennen”, licht Roy Kaikusi Groenberg van Stichting Eer en Herstel, een organisatie die zich inzet voor de erkenning van de Inheemse en Afro-Surinaamse gemeenschap in Nederland, toe. Volgens Groenberg zet het gemeentebestuur zichzelf op deze manier in een negatief daglicht.
“De huidige stad hoeft niet haar verantwoordelijkheid te nemen voor dingen die zijn gedaan door andere mensen”, aldus Mitchel Sluis, gemeenteraadslid namens de VVD in Hoorn. Die samen met de VVD, ÉénHoorn en HoornLokaal pleitte voor erkenning in plaats van excuses. “Ik begrijp dat mensen excuses willen, maar een excuus voelt wrang voor heel veel mensen”, licht Sluis toe.
De gemeente Hoorn wil gaan inzetten op stadsgesprekken, waarin zowel inwoners die voor een excuus zijn als inwoners die tegen zijn, nader tot elkaar moeten komen. “Met excuses los je de problemen niet op”, volgens Sluis, doelend op problemen zoals racisme en discriminatie.
De stadsgesprekken zullen onder andere gaan over het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het standbeeld van de gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie zorgde drie jaar geleden voor rellen in de stad. Honderden voor- en tegenstanders van het standbeeld kwamen elkaar toen tegen in het centrum van de stad.
Een mogelijk raadgevend referendum bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 zou het stadsbestuur moeten helpen bij het beslissen over het voortbestaan van het standbeeld. Groenberg vindt dat het beeld moet blijven staan, maar dan wel met extra toevoeging over zijn daden. “Als je JP Coen zou weghalen lijkt het ook alsof je een stukje van dat verleden weghaalt”, Aldus Groenberg.
“Nazaten van tot slaaf gemaakte hebben nog elke dag last van het slavernijverleden van hun voorouders”, volgens voorzitter Groenberg. Toch denkt Groenberg niet dat nazaten lang wakker zullen liggen van het besluit van de Hoornse gemeenteraad. Het landelijke excuus is, volgens Groenberg, de belangrijkste erkenning voor de slavernij verleden. “Het zou natuurlijk mooi zijn als Hoorn zich zou aansluiten bij steden als Amsterdam en Utrecht, die wel excuses hebben aangeboden voor hun rol in het slavernijverleden”, licht Groenberg toe.
Foto: Wouter Kloos (Unsplash.com)