ZWOLLE – Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is teleurgesteld in het besluit van demissionair minister Adema om herten niet te verbieden als hobby- of huisdier. Toch komt het besluit volgens woordvoerder Aysis Plet niet geheel onverwachts: “De politiek neemt opnieuw niet adequaat actie als het om dieren gaat.”
De vlag ging halverwege december uit bij verschillende hertenkampen in Nederland toen demissionair minister Adema besloot om hertenkampen toch niet te verbieden. Adema kreeg naar eigen zeggen veel bezorgde reacties van de samenleving en politieke partijen, zoals coalitiepartner VVD, op het originele plan om herten op een lijst van verboden hobby- en huisdieren te zetten.
Tegenstanders beargumenteerden dat hertenkampen een belangrijke rol in de samenleving vervullen als ontmoetingsplek. Daarnaast is een hertenkamp voor veel mensen nostalgisch. “Allemaal drogredenen”, zegt Plet. Volgens haar bevinden veel hertenkampen zich op plekken waar mensen elkaar toch wel zouden ontmoeten, zoals parken, daarnaast is verandering nou eenmaal nodig: “Herten zijn wilde dieren, die normaal op een gigantisch gebied de ruimte hebben om te grazen.”
Ook Marijke Popping, voorzitter van kinderboerderij ’t Molentje in Heemstede sluit zich daarbij aan. Enkele jaren geleden al besloot de kinderboerderij een uitsterfbeleid te gaan hanteren voor de herten die in bezit waren. De belangrijkste reden hiervoor? Het welzijn van de dieren zelf. “Een hert is moeilijk te behandelen, omdat het wilde dieren zijn. Iedere keer dat een ziek of gewond hert moest worden behandeld, iets wat regelmatig voorkwam omdat het beest zichzelf bijvoorbeeld aan het hek verwonde, moest het eerst worden verdoofd. Dit kan echter niet te vaak, en zo kon het voorkomen dat we het dier bij ziekte niet altijd even goed konden behandelen.”
Veel hertenkampen benoemen ook het belang van de educatieve taak die hertenkampen zouden hebben. Volgens Popping wordt deze term niet altijd terecht gebruikt: “Het is een mooi woord om te roepen, maar doen ze er ook iets mee? Of heeft het beheer uiteindelijk alleen maar andere doelen?” Ook bij Animal Rights kijken ze met argwaan naar het gebruik van deze term “Educatie is belangrijk, maar er is wel een verschil tussen een partij die educatie aanbiedt, dieren fokt, en daar winst op maakt.” De organisatie heeft daarentegen niks tegen dierenopvangen die zieke herten opvangen en daarbij de mogelijkheid tot educatie bieden. Daarnaast benoemen ze de grote rol die het internet op educatief gebied heeft overgenomen, of nog mooier: “Trek het veld of bos in, neem een verrekijker mee, en ontdek hoe een dier echt in zijn natuurlijke habitat leeft.”
Animal Rights gaat de komende tijd met andere belanghebbenden kijken naar een plan om het aantal herten in gevangenschap alsnog te verminderen. Plet: “We gaan bijvoorbeeld kijken of we vergunningen voor hertenkampen kunnen aanvechten.”
Foto: Staatsbosbeheer