Twee agenten onwel door ammoniakgeur
Twee agenten onwel door ammoniakgeur

Twee agenten onwel door ammoniakgeur

Overdinkel – “Vijfentwintig minuten in een auto samen met een van de elf verdachten zonder beschermende kleding, net opgepakt in een witwaspraktijk, daar word je onwel van”, vertelt Frank Hermelink, verpleegkundige bij Ambulance Oost. Na het oprollen van een drugslab in Overdinkel afgelopen november zijn tijdens de rit naar het cellencomplex in Borne twee agenten onwel geworden, de oorzaak was de ammoniakgeur die de verdachte met zich meebracht.

Ammoniak is een van de chemische middelen die gebruikt wordt in een cocaïnewasserij. Door de cocaïne en ammoniak samen te voegen, wordt de cocaïne vloeibaar en kan zo over het draagmateriaal gegoten worden. De kans dat de cocaïne in het draagmateriaal ontdekt wordt is vrij klein. In een cocaïnewasserij wordt de cocaïne uit het draagmateriaal gehaald. Hier worden oplosmiddelen voor gebruikt, daar komt een sterke ammoniakgeur bij vrij. Vaak leven, slapen en eten de verdachten in dezelfde ruimte als waar de cocaïne uitgewassen wordt. Ammoniak blijft als gas in deze ruimte hangen en dringt zo ook door in kleding van de elf verdachten, die in deze ruimte werken. 

De gevangengenomen verdachte droeg de sterke ammoniakgeur bij zich tijdens de arrestatie. Voornamelijk in een gesloten ruimte, zoals de auto waar de agenten in zaten, overheerste de ammoniak geur. De geur heeft ervoor gezorgd dat de agenten onwel werden. Ammoniak is een sterk irriterend gas dat de luchtwegen prikkeld, waardoor je kortademig wordt, gaat hoesten en pijn op de borst kan krijgen. De elf verdachten werkten constant in deze ammoniaklucht. 

Ondanks dat de verdachten constant in de ammoniaklucht werkten, hebben ze geen gezondheidsklachten gekregen. Hermelink vertelt: “Zo’n crimineel, die draagt dan als het goed is een gasmasker voor bescherming.” Zo hebben de ambulancemedewerkers hen uiteindelijk geen hulp hoeven te verlenen. 

De ammoniak geur blijft niet alleen in de wasserij hangen, maar verspreidt zich ook in de buitenlucht. Buurtbewoners van Overdinkel roken al langere tijd af en toe een rare geur.  “Van de geur hadden wij zelf geen last, want wij wonen op ongeveer zeshonderd meter afstand”, vertelt buurtbewoner Kris Huttenhuis. “Ik weet wel dat de buren die ernaast wonen met regelmaat een ammoniakgeur roken.” De buurtbewoners hebben geen blijvende klachten ervaren. 

De politie agenten zijn nagekeken in het ziekenhuis en hebben ondanks de vijfentwintig minuten blootstelling aan de schadelijke ammoniaklucht, geen permanente schade opgelopen. “Ze kwamen met de schrik vrij.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *