Ronald Harbrink aan het werk – Foto door Luke van den Berg
ZWOLLE – Steeds meer mensen besluiten hun oude schoenen niet weg te gooien maar ze bij de schoenmaker te laten repareren. Het enige probleem is dat er steeds minder schoenmakers zijn die dit kunnen doen. Daardoor komen veel schoenmakers om in het werk.
Ook schoenmaker Ronald Harbrink uit Zwolle krijgt hiermee te maken. Niet alleen de stijgende vraag, maar ook het verdwijnen van schoenmakerszaken legt de werkdruk hoger. In regio Zwolle er recent een schoenmaker is gestopt. Harbrink ziet dat die klanten nu bij hem komen; omdat er steeds minder zaken overblijven. En instroom van schoenmakers, dat valt flink tegen; “Er is niet nauwelijks instroom, er is simpel gezegd gewoon geen instroom. Zo’n zaak en ondernemerschap kun je beter overdragen aan een van je kinderen, maar of die daar interesse in hebben is ook maar de vraag.” Leuk is het werk in ieder geval niet laat de Zwollenaar weten; het is eentonig, maar het verdient wel goed. “Omdat ik dus genoeg klanten heb, kan ik ook werk weigeren. Ik doe uiteraard liever iets waar ik wat meer voor vang, dus goedkopere klusjes kan ik af en toe laten gaan.” Dat is volgens Harbrink een groot voordeel van het beroep.
Op dit moment wordt op MBO Amersfoort als enige school in Nederland de schoenherstellers-opleiding gegeven. “Voor ons is het moeilijk om jonge mensen te vinden die schoenmaker willen worden, het heeft een beetje een oud, stoffig imago. We kunnen daarom niet elk jaar een klas starten” laat Renée de Roon van marketing en communicatie MBO Amersfoort weten. Dit studiejaar is er een klas begonnen met tien studenten, maar vorig jaar waren er bijvoorbeeld geen klassen. Als er een klas gevormd kan worden dan is het altijd een kleine groep. Dat schoenmakers het steeds drukker krijgen heeft ook wat te maken met duurzaamheid volgens de Roon; “Steeds meer mensen houden zich met duurzaamheid bezig. En ook speelt inflatie een rol, mensen hebben minder te besteden en zijn dan ook zuiniger op hun schoenen. Om die redenen gaat men sneller naar een schoenmaker.”
Of het vak schoenmaker kan blijven bestaan is moeilijk te zeggen volgens MBO Amersfoort: “Het zal niet verdwijnen; want er is altijd vraag naar schoenmakers. Maar of de opleiding kan blijven bestaan in de huidige vorm is wel de vraag, want het moet ook financieel haalbaar zijn.” Over een alternatief kan nog weinig worden gezegd.