Het groeiende gokprobleem onder voetballers
Het groeiende gokprobleem onder voetballers

Het groeiende gokprobleem onder voetballers

ZWOLLE – Topvoetballers worden steeds vaker geschorst voor illegaal gokken. Sandro Tonali, Nicolo Fagioli en Ivan Toney hebben allemaal te maken met een schorsing voor illegaal gokken. Het is een probleem dat steeds vaker aan het licht komt. Op jonge leeftijd veel geld verdienen en het ontbreken van fysieke gevolgen kunnen allemaal leiden tot een gokverslaving onder deze voetballers. Die gokverslaving kan ernstige gevolgen hebben. 

Volgens Feite Hofman, gokverslavingservaringsdeskundige en bestuurslid van de AGOG, komt gokverslaving onder topsporters vaker voor: ´´Succesvolle jonge voetballers leven onder prestatiedruk, hebben riante financiële middelen en andere verslavingen hebben vaak ernstige fysieke gevolgen. Dan blijft een gokverslaving over.” Ook zegt hij: ”Gokverslaafde voetballers zijn mogelijk ook gevoeliger voor matchfixing onder invloed van malafide gokpartijen.” Bij onderzoeken van de KNVB is gebleken dat er gokkende betaald voetballers zijn in Nederland, waarvan er een aantal zelf aandelen had in de illegale goksite Edobet. Vooralsnog is er geen bewijs gevonden voor matchfixing, maar met de opkomst van gokken in Nederland ligt het wel op de loer. 

Martijn van den Assem, hoogleraar op het gebied van gedragseconomie en financieel keuzegedrag aan de VU ziet ook een andere mogelijke oorzaak: ”sporters zijn gewend om door te zetten om verliezen goed te maken.” Deze manier van denken is een gevaarlijke valkuil. De competitieve instelling heeft als gevolg dat de sporter in een spiraal kan belanden waar steeds meer geld wordt verloren. Steeds blijven gokken, zelfs bij verlies, kan uiteindelijk een verslaving worden waar het geld terugverdienen niet meer het doel is.  

De sporters die zijn geschorst, hebben vaak ook gewed op sportwedstrijden. Het gokken op sportwedstrijden is streng verboden voor sporters, maar toch blijft het gebeuren. Van den Assem heeft daar uitleg voor: ”professionele sporters hebben vaak de illusie dat ze er ook verstand van hebben, en daardoor een goed zakcentje kunnen verdienen met het gokken op sportwedstrijden.” Als er ook daadwerkelijk wordt gewonnen kan het een euforisch effect geven, gokkers willen dit gevoel vaak opnieuw beleven. De drang naar dat goede gevoel kan snel omslaan in een verslaving, wat kan leiden tot ernstige consequenties. 

Het gokken heeft ernstige gevolgen voor deze voetballers zegt Feite Hofman: ”Het verliezen van geld, minder contact met naasten en alleen nog maar denken aan gokken.” Hofman pleit voor meer voorlichting onder voetballers om deze ernstige gevolgen te voorkomen: ”leer hen dat vluchten voor de ‘druk’ in gokken een riskante is.” 

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *