Foto: Towfiqu Barbhuiya via Pexels
ZWOLLE – “Bron van eiwitten”, “eiwitrijk”, “proteïne”, “Eiwit”. Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat bijna de helft van de onderzochte levensmiddelen met deze woorden, niet voldoen aan de regels voor voedings- en gezondheidsclaims. Er is sprake van misleiding of ernstige misleiding onder 25 van de 54 levensmiddelen.
Op etiketten van voorverpakte levensmiddelen moet eerlijke en duidelijke informatie staan, zodat de consument weet wat hij consumeert. Er zijn veel verschillende regels voor de etikettering van levensmiddelen. Bart Fortuin, woordvoerder van NVWA legt uit dat de claims wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn: “Voedingswetenschappers gaan zoeken naar concrete onderbouwingen van de claims op de verpakking van een levensmiddel of een bijbehorende website, in veel gevallen was dit vaag of helemaal niet aanwezig.” Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen misleiding en ernstige misleiding, een harde grens tussen de twee termen is volgens Fortuin medisch advies: “Als een claim ingaat op gezondheid; het genezen of voorkomen van ziektes, dan vinden wij dat vrij heftig en dat is tevens streng verboden. Hiervoor geeft de NVWA officiële waarschuwingen en zijn er bestuurlijke boetes opgelegd. Verpakkingen van deze producten en informatie op websites moeten dan ook worden aangepast.”
Babs van der Staak is gespecialiseerd in voeding en gezondheid bij de consumentenbond, zij zegt dat de teksten op verpakkingen wel degelijk werken: “Wanneer consumenten er niet gevoelig voor zou zijn, zou de producent de claims ook niet op de verpakkingen zetten. Uiteraard zet de producent dat er dan op.” De consument is gevoelig voor dit soort teksten, het zet ze namelijk aan het denken. “Iedereen moet extra eiwitten volgens de producent, maar dat is helemaal niet zo. De meeste mensen halen uit hun voeding al voldoende eiwitten, slechts een kleine groep mensen moet wat meer eiwit nemen.” In Augustus 2019 heeft de consumentenbond een onderzoek gedaan naar eiwitbehoefte; ‘Extra eiwit, Extra gezond?’ Daaruit blijkt dat de meesten van ons (ruim) voldoende eiwit binnenkrijgen. Een gezonde volwassene heeft gemiddeld 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Onder andere Vegetariërs, veganisten en krachtsporters hebben wat meer eiwit nodig dan de standaard-norm. Dus heeft de consument in meeste gevallen “al die mooi aangeprezen producten met extra eiwit” dus niet nodig.