Geknal in Amersfoort neemt amper af na afsteekverbod
Geknal in Amersfoort neemt amper af na afsteekverbod

Geknal in Amersfoort neemt amper af na afsteekverbod

Bron: ANP

Amersfoort – Net als vier andere gemeenten heeft Amersfoort afgelopen jaarwisseling voor het eerst een afsteekverbod van vuurwerk afgegeven. Dit verbod bleek lastig te handhaven en is dan ook overal niet evengoed gelukt, blikt woordvoerder van de gemeente Judith van t Holt terug: “Dat was ook niet de verwachting, ons voornaamste doel was om het gesprek te openen, bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen of tussen buren.”

Van ’t Holt legt uit waarom de gemeenteraad Amersfoort had gekozen voor een afsteekverbod: “Onze gemeenteraad was van mening dat de voordelen van vuurwerk niet meer opwegen tegen de nadelen. Ofwel: het plezier is minder groot dan het verdriet die het veroorzaakt.” 

Deze beslissing is best controversieel ontvangen in de gemeente. Er waren positieve en negatieve reacties. Uit een enquête van het AD bleek dat 51 procent van de lezers/reacties vóór een afsteekverbod was. Van t’ Holt: “We zagen online ook wel wat positieve reacties, vooral voor eigenaren van huisdieren. De negatieve reacties gingen over betutteling, het afnemen van tradities en dat het ‘toch niet gehandhaafd kon of zou worden’.” 

Er is uiteindelijk veel vuurwerk afgevuurd in Amersfoort. Van ’t Holt: “Niet minder dan in andere jaren zonder een afsteekverbod.” Ook Florian ter Voert van VeiligheidNL ziet dit terug in andere gemeentes waar een afsteekverbod gold: “We zien dat ‘halve maatregelen’ of enkel een afsteekverbod, dus wel mogen kopen, maar niet mogen afsteken binnen de gemeente, niet helpen met het uitbannen van de excessen. Zo zien we dit jaar dat de ernst van het letsel is toegenomen, vooral veroorzaakt door al verboden vuurwerk.”

Om het zware vuurwerk tegen te gaan zou er een landelijk verbod moeten komen volgens ter Voert. Echter is niet alleen illegaal vuurwerk gevaarlijk, hij voegt hij nog toe: “Uit de cijfers blijkt dat illegaal vuurwerk afgelopen jaarwisseling de belangrijkste oorzaak van letsel was, 29 procent. Op de voet gevolgd door legaal vuurwerk, zoals cakes en fonteinen, dit was 28 procent.” 

Burgemeester Bolsius van gemeente Amersfoort is het eens met ter Voert dat halve maatregelen niet voldoende werken en zei tegenover het AD : “Wij zijn in Amersfoort daarom ook groot voorstander van een landelijk verkoopverbod, dus we hopen dat het Rijk daar snel mee aan de slag gaat. Het is een illusie om te denken dat er op iedere hoek van de straat iemand staat die dit verbod op het afsteken van vuurwerk kan controleren.” 

Bron: VeiligheidNL

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *