Oproep om jaarlijkse medicijn-APK is ‘Wetenschappelijke Kletspraat’, volgens Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen
Oproep om jaarlijkse medicijn-APK is ‘Wetenschappelijke Kletspraat’, volgens Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen

Oproep om jaarlijkse medicijn-APK is ‘Wetenschappelijke Kletspraat’, volgens Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen

Oproep om jaarlijkse medicijn-APK is ‘Wetenschappelijke Kletspraat’, volgens Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen

ZWOLLE – Een terugkerend medicijngesprek met zorgverleners voor iedereen die langer dan een jaar dezelfde medicijnen gebruikt is ‘onwetenschappelijke kletspraat’, aldus Rinske van de Goor, huisarts en bestuurslid bij de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van geneesmiddelengebruik, riep afgelopen dinsdag patiënten en zorgverleners op om medicijngebruik vaker te evalueren tijdens een jaarlijks zogeheten ‘alle pillen kloppen’ gesprek.

Rinske van de Goor, huisarts en bestuurslid bij Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, een organisatie die de belangen van bijna duizend praktijkhouders in Nederland vertegenwoordigt, denkt dat de meeste patiënten helemaal niet zitten te wachten op zo’n gesprek. “We hebben al polyfarmacie, dus mensen die veel medicatie slikken, nemen we al door”, aldus Rinske. Volgens Van de Goor kost het erg veel tijd om alle medicatie met patiënten door te spreken en heeft dat gevolgen voor de andere zorg die huisartsen daarnaast voor de patiënt moeten leveren.

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik denkt dat een jaarlijks medicijngesprek echter erg nuttig zou zijn. “Naarmate de patiënt ouder wordt, kan het effect van een medicijn veranderen. Vooral de positieve effecten van slaapmiddelen en sterke pijnstillers zijn op de langere termijn beperkt. De arts of apotheker moet dan het stoppen bespreken”, schrijft Anke Lambooij, apotheker en sectorcoördinator Transparantie en Onderzoek bij het IVM in een schriftelijke verklaring.

Eerder heeft ook de Patiëntenfederatie, die opkomt voor de belangen van patiënten in Nederland, gepleit voor meer gesprekken tussen zorgverlener en patiënt over het medicijngebruik, middels een medicijn-APK voor iedereen die langer dan een jaar hetzelfde soort medicijn gebruikt. “Wij zien de rol voor een medicijn-APK bij de huisarts weggelegd. De apotheker weet natuurlijk goed welke medicijnen wel en niet goed samen gaan, maar het zou handig zijn als het initiatief daarvoor bij de huisarts ligt”, aldus woordvoerder van de Patiëntenfederatie, Tijmen Hendrikse.

 Volgens huisarts en VPH-bestuurslid Rinske van de Goor zouden huisartsen echter nooit verantwoordelijk moeten zijn voor de medicijnen die een andere specialist voorschrijft. “Als huisarts ken ik nog niet eens de werking van alle medicijnen. Ik zou dan ook nooit verantwoordelijkheid nemen voor medicijnen die ik zelf niet heb voorgeschreven”.

Veel zaken rondom medicijngebruik zijn volgens zowel het IVM als de Patiëntenfederatie al gedigitaliseerd in de software van de apotheker of (huis)arts. Dit is bijvoorbeeld een controle op de gebruiksduur van botversterkende middelen. Toch blijft het IVM een jaarlijkse of tweejaarlijkse check voor veel medicijngebruikers een goed idee vinden.

 Of er door de oproepen van het IVM en de Patiëntenfederatie ook echt verandering in beleid komt, blijft nog de vraag. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft met de oproep vooral het doel om patiënten en zorgverleners te motiveren om met elkaar het gesprek aan te gaan over medicijngebruik.

Foto: Roberto Sorin (Unsplash.com)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *