Auto Max Verstappen faalt crashtest, moet Red Bull zich zorgen maken?
Auto Max Verstappen faalt crashtest, moet Red Bull zich zorgen maken?

Auto Max Verstappen faalt crashtest, moet Red Bull zich zorgen maken?

Veel teams zijn zich momenteel aan het klaarmaken voor het aankomende Formule 1 seizoen. Bij Red Bull Racing zou dit naar verluidt nog niet zo soepel lopen. De bolide van Max Verstappen en Sergio Perez zou de eerste crashtest niet hebben gehaald, zo meldt de Italiaanse tak van motorsport.com.

Moeten Red Bull en de fans van Max Verstappen zich nu zorgen maken? Volgens Ronald Vording, Formule 1-journalist bij de Nederlandse tak van motorsport.com, moeten we het nieuws niet al te serieus nemen: “De Italiaanse media moeten we met een korreltje zout nemen, die komen elk jaar met zulke verhalen. Vorig jaar zou Red Bull volgens de Italiaanse media haar crashtest ook niet hebben gehaald en uiteindelijk werd Red Bull met gemak wereldkampioen.”

Helmut Marko, teamadviseur van Red Bull Racing, vindt alle speculaties eromheen nergens voor nodig. “Als we de eerste crashtest wél hadden doorstaan, was er pas een probleem geweest. Dan hadden we slecht werk geleverd”, verklaart hij tegenover F1-insider.com. Olav Mol, commentator bij Grand Prix Radio, is het met Marko eens: “Ik denk dat het beter is om de eerste crashtest niet te halen. Als je de eerste crashtest wel zou halen dan is je auto waarschijnlijk te zwaar, te sterk en niet optimaal. Bij een gefaalde crashtest heb je een nulmeting waar je op voort kunt bouwen.” Mol voegde hieraan toe dat niet alle teams er zo over denken.

Mercedes, McLaren en Ferrari zouden de eerste crashtest wel hebben gehaald. Ook bij die teams is er, volgens Ronald Vording, geen reden tot paniek: “Totdat de auto is goedgekeurd door de FIA kan je gewoon nog crashtests uitvoeren, ook als je de crashtest wel hebt gehaald. Sommige teams werken dus de andere kant op, zij beginnen met een iets zwaardere auto, die de crashtest dan waarschijnlijk wel haalt en dan maken zij de auto beter en lichter, totdat de auto niet door de crashtest komt.”

De Verstappen fans van de GOMAX-fanclub maken zich ook geen zorgen. “Wij hebben vertrouwen in Red Bull, ze willen de auto zo goed mogelijk maken en daar kan een gefaalde crashtest bij horen”, aldus Bas van Bodegraven, oprichter van de GOMAX-fanclub.

De crashtest moet er voor zorgen dat de auto stevig genoeg is, zodat de veiligheid van de coureurs bij een crash zo min mogelijk in gevaar komt. De teams hebben nog meer dan een maand de tijd om de crashtest te halen en goedkeuring te krijgen van de FIA. Van 21 tot en met 23 februari zijn de testdagen in Bahrein en alle teams mogen daar pas aan meedoen als hun auto door de crashtest is gekomen en is goedgekeurd.

Foto: ANP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *