Herdenking Doetinchem brengt jong en oud samen
Herdenking Doetinchem brengt jong en oud samen

Herdenking Doetinchem brengt jong en oud samen

Foto bron: zelf gemaakt

Door Ella Jacobs

Zwolle – De Catharina kerk in Doetinchem werd in maart 1945 gebombardeerd. Ter herdenking is er een expositie genaamd ‘lentelicht’. Er worden tekeningen geprojecteerd binnen in de kerk. Die tekeningen zijn gemaakt door brugklassers en veteranen.

De brugklassers en veteranen hebben gesprekken gevoerd over wat vrijheid voor hen betekent. Zij hebben daar tekeningen bij gemaakt, die doormiddel van projectie te zien zijn in de kerk. Er zijn veel verschillende kleurrijke tekeningen gemaakt, zoals vogels, bloemen, vredestekens en harten. Op de achtergrond is muziek te horen van fluitende vogels. Deze elementen komen samen in de naam ‘Lentelicht’, die is gekozen omdat de bombardementen plaatsvonden bij het begin van de lente.

Een oorlog hebben Nederlandse jongeren vaak zelf niet meegemaakt. De organisatoren willen doormiddel van de expositie jongeren meer betrekken bij herdenkingen. “Oorlog is vaak iets van oude mensen en in het zwart-wit. Wat je vaak ziet is dat herdenkingen in een donkere doos zijn, een kerk, waar mensen bij elkaar zitten en triest te zijn. Dat spreekt jonge mensen helemaal niet zo aan.” Vertelt Wim Maatman, projectleider. Door middel van projectie en moderne middelen zijn de jongeren wel betrokken. “Het krijgt een andere beleving en daar gaat het ons om,” aldus Wim Maatman.

Het is belangrijk om een manier te vinden om jongeren te betrekken bij herdenkingen. Wim Maatman vertelt over de expositie: “Ik vind het heel belangrijk dat je weet waar je vandaan komt dus ook voor jonge mensen.” Hij vindt dat deze herdenking niet over oorlog hoeft te gaan. “Het kan ook gaan over dat je als meisje mag studeren, dat je mag zijn wie je bent, dat je mag houden van wie je wilt houden.”

Karin Maatmans vader, oud-veteraan, heeft gesprekken gevoerd met de brugklassers. Ze vindt het “heel bijzonder dat we dit kunnen zien op deze plek, met deze muziek en kleuren.” Volgens haar spreekt het de brugklassers aan om hierover te praten op deze manier, en nemen ze met trots hun ouders mee om te laten zien wat ze hebben gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *