Grote evenementen maken gevers gul
Grote evenementen maken gevers gul

Grote evenementen maken gevers gul

Enschede – Afgelopen december haalde 3FM met de actie Serious Request bijna 8 miljoen euro op. Er zijn verschillende redenen waarom mensen doneren. Paul Smeets, hoogleraar filantropie en duurzame financiering aan de Universiteit van Amsterdam: “Wat je ziet is dat als donateurs gevraagd worden om tijdens een evenement geld te doneren, dat ze dan bereid zijn om geld te geven.”

Die gulheid stelt Smeets, zie je bij acties als Serious Request, maar ook bij zo’n tv-actie als Giro555. Meer dan bij reguliere inzamelingsacties. In 2022 haalde Serious Request 2,3 miljoen euro voor Stichting het Verloren Kind op. Dit jaar werd er dus bijna vier keer zoveel gedoneerd, namelijk 7,5 miljoen euro voor Stichting ALS Nederland, een vrij zeldzame spierziekte.

Serious Request had grote namen uitgenodigd, zoals Tom Odell en Roxy Dekker, die veel jeugd aantrokken. Arjen van der Berg, die samen met zijn zonen en dochter het Glazen Huis in Nijmegen bezocht: “Het was een supergaaf evenement, goed doel, leuke sfeer. We hadden wel van ALS gehoord, maar door zo’n actie komt het beter binnen. Ondanks dat er maar twee zinnen gedraaid zijn van het door ons aangevraagde plaatje van Acda en de Munnik, gaf het ons een goed gevoel dat we gedoneerd hadden.”

Bij Serious Request kun je op verschillende manieren doneren. De dj’s draaien dag en nacht verzoeknummers van luisteraars in ruil voor een donatie. Ook zijn er mensen die met eigen opgerichte acties geld binnenhalen voor het doel van Serious Request.

Behalve geversgeluk en lol tijdens een evenement is ook de rechtstreekse hulpvraag en noodzaak van een doel reden voor mensen om te doneren. Serious Request speelt hier gericht op in. Dit doen ze door tijdens de uitzending mensen aan het woord te laten die nauw betrokken zijn bij het goede doel. Weten waar het geld aan uitgegeven wordt zorgt ook voor sympathie bij de gevers.

“Door de persoonlijke verhalen en de behoeften kun je je meer inleven en krijgt je geld een doel”, aldus bezoeker Van der Berg. Marijke van Stichting ALS Nederland is blij met de ruim 7 miljoen euro en geeft aan dat het besteed wordt aan het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak, genezing en behandeling van ALS.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *