Ondanks warme winters blijft een winterstop bij voetbal noodzakelijk
Ondanks warme winters blijft een winterstop bij voetbal noodzakelijk

Ondanks warme winters blijft een winterstop bij voetbal noodzakelijk

Zwolle-Nu de winters steeds zachter worden, vragen veel mensen zich af of een winterstop nog wel nodig is. Ondanks dat het dus steeds warmer wordt, is een winterstop nog steeds broodnodig voor zowel prof- als amateurclubs. Dit omdat de winterstop ook een periode van rust is voor voetballers en verenigingen.

‘’Mensen denken vaak dat de winterstop er alleen is omdat het koud is en het veld dan moet rusten en herstellen. Echter is deze winterstop ook cruciaal voor de mentale en fysieke gezondheid van amateur- en profvoetballers’’, aldus Marco Heering, oud-profspeler van Go Ahead Eagles, Willem II en Fortuna Sittard, tegenwoordig scout voor FC Antwerp. De winterstop is dus ook een periode van rust en herstel voor vele voetballers.

Volgens Heering is dit cruciaal in een tijd waarin profvoetballers tegenover de media aangeven te drukke schema’s te hebben. Die schema’s zorgen ook voor vele blessures. De winterstop zorgt er ook voor dat spelers met blessures rustig kunnen herstellen of spelers die tegen een blessure aanzitten even rustiger aan kunnen doen. Ook biedt de winterstop een rustperiode tijdens de transferperiode waardoor clubs nieuwe spelers kunnen binnenhalen of juist verkopen.

De winterstop is echter voor vele amateurclubs ook van belang voor de kwaliteit van de velden. Wilco Overweg, voorzitter van het bestuur van amateurclub Wijhe’92, zegt: ‘’De kwaliteit van de velden gaat bij doorspelen in de winter zo erg achteruit dat na een paar weken het veld onbespeelbaar is.’’

Amateurclubs kunnen het vaak niet betalen om een grasveld elke week van het seizoen in topconditie te behouden. Veel amateurclubs kiezen er steeds meer voor om over te stappen naar kunstgrasvelden. Deze velden zouden eventueel in de winter wel bespeeld kunnen worden. Echter heeft dit wel nadelen voor een eerlijke competitie. ‘’Het doorspelen in de winter op kunstgras is mogelijk, onder voorwaarde dat elke club in de competitie een kunstgrasveld heeft. Anders kunnen deze clubs geen thuiswedstrijden spelen en krijg je een oneerlijk en scheef verloop van de competitie’’, vertelt Marijn Platenkamp, hoofd van voetbalzaken bij Wijhe’92.

Platenkamp vertelt ook dat vele amateurclubs pleiten bij de KNVB voor het later beginnen van de winterstop. Dit omdat het steeds later in de maanden december en januari koud wordt. ‘’Door dit rare winterweer stoppen we te vroeg en beginnen we weer te laat met voetballen.’’.

ANP BART STOUTJESDIJK

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *