Ondanks protest gaat fusie Burgerweeshuis en Schouwburg toch door
Ondanks protest gaat fusie Burgerweeshuis en Schouwburg toch door

Ondanks protest gaat fusie Burgerweeshuis en Schouwburg toch door

Bron foto: Pexels

Door Ella Jacobs

Deventer – Het Burgerweeshuis, poppodium in Deventer gevestigd in de binnenstad, staat voor een gedwongen verhuizing naar de Schouwburg. Ze staan voor een gedwongen verhuizing naar de Schouwburg. In 2017 werd namelijk besloten dat de huidige locatie niet meer voldoet: de zaal is te klein en te laag, slecht geïsoleerd en veroorzaakt geluidsoverlast. Het huidige formaat past niet bij de ambities van de groeiende stad Deventer en haar regio.

Er zijn verschillende plannen opgezet. Het eerste plan was om het Burgerweeshuis zelf te verbouwen. Maar dat plan werd van tafel geveegd. Drie jaar later werd er een geschikte locatie gevonden: het Haveneiland. Geschikt omdat het pand niet in een woonwijk ligt, de locatie goed bereikbaar is en uitstekende faciliteiten heeft. Volgens Burgerweeshuis past het bij de jongeren- muziek- en urbancultuur. Het plan werd afgerond in samenwerking met externe adviseurs en met ondersteuning van gemeente Deventer.

Totdat het college onverwachts een nieuw plan voorstelt: “Podium kunsten onder één dak,” in de Deventer Schouwburg . Wethouder Ilse Duursma stelt dat deze locatie de meest geschikte locatie is: “De bereikbaarheid per openbaar vervoer, met een NS-station en busstation voor de deur. En de symbiose met het uitgaansgebied in de binnenstad, dat maakt het een goede locatie.”

Het plan van het college valt niet in de smaak bij het Burgerweeshuis. Ze gaven eerder al aan veel meer te zien in het plan Burgerhaven. Dit omdat de Schouwburg wel in een woongebied ligt en de logistieke routes slechter zijn dan het huidige pand. Na de discussies die al vijf à tien jaar duren besloten ze januari 2023 de straat op te gaan. Driehonderd inwoners gingen met borden en spandoeken richting het gemeentehuis. De borden spreken ‘Wij willen burger’ en ‘Burger = ons huis’. Bij dit protest komen Kelly Hammer, directeur van het Burgerweeshuis, en Ilse Duursma samen. Hammer overhandigt Duursma een petitie, ondertekent door ruim 7,5 duizend mensen. “Durf te gaan voor Burgerhaven.” zegt Hammer.

GroenLinks Deventer stelt: “Het is een kwestie van willen en prioriteiten stellen.” Voor hen is het duidelijk: stop met samen onder één dak. Volgens Tjeerd van der Meulen, fractievoorzitter GroenLinks Deventer, “kun je best een leuk concertje organiseren in de kleine zaal van de Schouwburg, maar daarmee krijg je het ietwat rauwe karakter van een eigen plek niet terug.”  Volgens Duursma is dit wel mogelijk, zij hoopt dat er over een paar jaar een bloeiend cultureel leven is ontstaan in de Schouwburg. “Een plek waar jong en oud terecht kan voor een voorstelling of concert.”

In December 2023 heeft de gemeente, ondanks alle ondernomen acties van het Burgerweeshuis en hun trouwe achterban, besloten dat het Burgerweeshuis en de Schouwburg samen onder één dak komen. Het voorstel kreeg 21 stemmen voor en 18 tegen tijdens een raadsvergadering. Het Burgerweeshuis geeft in een statement aan dat ze vooral teleurgesteld zijn in de PvdA en D66, “vanwege de wijzingen van hun eerdere standpunten ten opzichte van cultuur en het Burgerweeshuis.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *