Aantal jeugdleden sportclubs daalt in vrijwel alle gemeenten en dat baart grote zorgen
Aantal jeugdleden sportclubs daalt in vrijwel alle gemeenten en dat baart grote zorgen

Aantal jeugdleden sportclubs daalt in vrijwel alle gemeenten en dat baart grote zorgen

Arnhem – Volgens recente cijfers van het NOC*NSF zijn in 9 van de 10 gemeente het aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging afgenomen. Volgens Lieselot Meelker, woordvoerder van het NOC*NSF,  is de grootste oorzaak van deze daling de coronapandemie.

Björn Smit

Kinderen tussen de 13 en 18 jaar hebben het meeste last van gehad van de pandemie en om die leeftijdsgroep worden ook de meeste zorgen gemaakt. “Sporten in teamverband is belangrijk voor de ontwikkeling, fysieke en mentale gezondheid van kinderen en nu dreigen we een hele generatie te verliezen door corona”, aldus Meelker.

In 2018 was 51%, van de kinderen tussen de 5 en 18 jaar, lid van een sportclub en eind 2022 was dat nog maar 48%. Dit staat gelijk aan een afname van 130.000 kinderen. In Duiven en Oisterwijk was de daling het grootst met bijna 19%. In juli deelde het NOC*NSF ook al cijfers over kinderen die wekelijks sporten en ook die daalde van 75% naar 68% van de kinderen.

Het is lastig om jongeren weer te stimuleren om lid te worden van een sportvereniging, vooral omdat ze geen verplichtingen willen hebben en liever zelf hun tijd inplannen. Er worden wel meerdere dingen geprobeerd in de directe leefomgeving van kinderen, zoals op school, om hun te stimuleren. “We zijn aan het kijken hoe wij sport en beweging in de directe leefomgeving van kinderen kunnen verbeteren, zo hebben wij een sportweek georganiseerd en daar hebben meer dan duizend scholen aan meegedaan”, zegt Meelker.

Het NOC*NSF gaat samen met bonden en de politiek onderzoeken hoe ervoor kan worden gezorgd dat er weer meer kinderen lid worden van een sportclub. Ook komt er een campagne richting de verkiezingen met het doel dat de overheid meer gaat investeren in sport.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *