Nobelprijs voor geneeskunde gaat naar vaccin op mRNA basis
Nobelprijs voor geneeskunde gaat naar vaccin op mRNA basis

Nobelprijs voor geneeskunde gaat naar vaccin op mRNA basis

De Nobelprijs voor geneeskunde 2023 gaat naar Katalin Karikó en Drew Weissman. Dit is maandag bekend gemaakt. Door het razendsnel ontwikkelen van de vaccins op basis van de informatie onderzocht door Karikó en Weissman zijn volgens het Nobelcomité miljoenen mensen geholpen.

In 2005 werd onderzocht hoe messenger-RNA gebruikt kon worden in vaccins. Door deze informatie konden de vaccins voor covid-19 binnen een jaar ontwikkelt worden. Volgens het Nobelcomité zijn “miljoenen levens gered en ernstige gezondheidsklachten bij nog veel meer mensen voorkomen, waardoor samenlevingen konden terugkeren naar normale omstandigheden.” Kariko en Weissman krijgen een medaille, diploma en een geldprijs van 950.000 euro om te verdelen. De uitreiking van deze prijzen is op 10 december.

Voorheen werden vaccins gemaakt met onschadelijke virussen, het gebruik van mRNA is beter omdat het lichaam hierdoor antilichamen (de stofjes om het virus dood te maken) aanmaakt en dit “recept” ook onthoudt. Wanneer iemand die het vaccin heeft gehad nu ziek wordt zal het sneller bestreden worden. Met deze informatie hebben de volgende wetenschappers betere vaccins kunnen maken en zo ook het vaccin voor covid-19.

Bron; ANP, Nobelprize.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *