KAdE laat nieuwe beweging in de kunst zien met Africa Supernova
KAdE laat nieuwe beweging in de kunst zien met Africa Supernova

KAdE laat nieuwe beweging in de kunst zien met Africa Supernova

KAdE laat nieuwe beweging in de kunst zien met Africa Supernova

Zwolle- Om aandacht te schenken aan jonge kunstenaars in Afrika komt Amersfoortse kunsthal KAdE met expositie Africa Supernova. De collectie van Carla en Pieter Schulting geeft een breed beeld van moderne kunst in het continent. Directeur en hoofdconservator van kunsthal KAdE Robbert Roos is enthousiast over de collectie: we zijn ooggetuigen van een beweging in opkomst.
Rik Veen

Poster Africa Supernova met schilderij Fearless, 2021 van Oluwole Omofemi

“De afgelopen 4-5 jaar heeft kunst uit Afrika haar opkomst gemaakt, zij speelt nu een grote rol in het internationaal toneel,” geeft Roos aan. “Eerder kwam Afrikaanse kunst vooral uit grote hoofdsteden als Londen en New York City, maar nu zien we steeds meer kunst die gemaakt is in Afrika door jonge kunstenaars.” Volgens Roos zijn we “ooggetuigen van een beweging in opkomst.”

Om inzicht te geven in de werken van jonge Afrikaanse talenten opent de kunsthal nu tentoonstelling Africa Supernova. De expositie loopt van 24 september tot 7 januari. De volledige collectie van Carla en Pieter Schulting geeft een brede inkijk van kunst uit heel het continent, met 170 kunstwerken van 154 kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen.

Schilderij van Wonder Buhle Mbambo, A coat found in the museum of shame by kids, 2021. Foto: Robin Meyer

Met een dwarsdoornsnede van die collectie hoopt KAdE te laten zien hoe divers en veelbelovend moderne Afrikaanse kunst is. Het merendeel van de collectie bestaat uit schilderkunst maar er is ook aandacht voor beeldhouwers en fotograven.

Reacties op de tentoonstelling zijn volgens Roos erg positief. “Bezoekers zijn enorm verrast door de diversiteit van Afrikaanse kunst, en ze stellen de brede blik die Africa Supernova hier op biedt erg op prijs.”

Bronnen: https://www.kunsthalkade.nl/nl/over-kade/pers/

Uitgelichte afbeelding, schilderij van Chéri Samba, J’aime la coleur, 2003. Foto: Robin Meyer

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *