CNV en werkgevers op één lijn: vrouwen in de overgang worden slecht gehoord
CNV en werkgevers op één lijn: vrouwen in de overgang worden slecht gehoord

CNV en werkgevers op één lijn: vrouwen in de overgang worden slecht gehoord

CNV en werkgevers op één lijn: vrouwen in de overgang worden slecht gehoord

Rik Veen
Zwolle – De vakbond en werkgeversorganisaties VNO-NCW en AWVN zijn het met elkaar eens: vrouwen in de menopauze-overgang moeten beter gehoord en geholpen worden. Uit een onderzoek van vakbond CNV blijkt dat slechts 2% van de werkgevers een beleid heeft voor vrouwen in de overgang. Dat terwijl 73% van vrouwen aangeeft dat zij minder productief zijn door hun klachten.

meeting, adults, business-4784909.jpg
Bron: Pixabay

“Arbeidsvoorwaarden voor vrouwen in de overgang zijn geen luxe, ze zijn pure noodzaak, we hebben enorme tekorten in veel sectoren, vooral in sectoren waar veel vrouwen werken, zoals zorg en onderwijs. Iedere vrouw die gebrek aan maatregelen ervaart heeft behoefte aan ingrepen die langdurige uitval voorkomen,  zoals later beginnen als je slecht hebt geslapen,” aldus Manon van Essen, persvoorlichter van de CNV.

 Werkgeversorganisaties VNO-NCW en AWVN zien ook dat beter beleid rond de menopauze juist ook in het belang van de werkgever is. Eefje brul, beleidsadviseur van het AWVN, benadrukt dat: “Als veel mensen uitvallen door klachten moet je daarop inzetten, dat betekent voor de werkgever simpelweg lagere kosten.”

Mieke Ripken, woordvoerder van VNO-NCW ziet het probleem ook, maar twijfelt aan de cijfers: “Misschien verwacht het CNV dat afspraken allemaal uitgeschreven zijn, maar vaak maken werkgevers onderling afspraken met werknemers om ze te ondersteunen. Ik denk dat er veel meer bedrijven mee bezig zijn dan ze in het onderzoek aangeven.”

Ondanks dat de AWVN ziet dat er veel moet gebeuren, zet de organisatie zelf nog niet specifiek in op het helpen van vrouwen in de overgang. Het CNV en de VNO-NCW doen dat wel. Zo is het VNO-NCW bezig met een handreiking richting de vakbonden om vrouwen verder te ondersteunen.

Vakbond CNV zet al langer in op het onderwerp. Manon van Essen geeft aan dat de inzet succes heeft, maar dat het probleem daarmee nog niet is opgelost: “We zijn al twee jaar bezig met het bespreekbaar maken van het onderwerp. Bijvoorbeeld door bewustwording voor werknemers te verspreiden, in gesprek te gaan met werkgevers en afspraken vast te leggen in cao’s en dat lukt al goed.” Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost: “We kunnen niet overal aan tafel, en het is nog de vraag of werkgevers zich wel aan de cao gaan houden.”

Mieke Ripken benadrukt dat bedrijven nu echt aan de beurt zijn: “Er werken nu veel meer vrouwen in de overgangsleeftijd dan vroeger, daardoor zijn de problemen en hun urgentie ook veel zichtbaarder geworden. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal van bedrijven, om dat te behouden zullen werkgevers flink aan de slag moeten.”

Uitgelichte afbeelding door Karolina Grabowska (via pexels)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *