Tien jaar na leeftijdsverhoging op alcohol: wat is er nou eigenlijk bereikt?
TTiieenn jjaaaarr nnaa lleeeeffttiijjddssvveerrhhooggiinngg oopp aallccoohhooll:: wwaatt iiss eerr nnoouu eeiiggeennlliijjkk bbeerreeiikktt??

Tien jaar na leeftijdsverhoging op alcohol: wat is er nou eigenlijk bereikt?

“Het alcoholgebruik onder jonge tieners is niet gestegen, maar de meerderheid van de jongeren drinkt vanaf zestien jaar en die zijn niet minder gaan drinken”, aldus Wim van Dalen directeur van STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) over wat er bereikt is de afgelopen tien jaar. Op 1 januari 2014 is de alcoholleeftijd van zestien naar achttien jaar gegaan. Op 1 januari 2024 is dat tien jaar geleden. Maar wat is er eigenlijk bereikt in deze periode en drinken er daadwerkelijk minder jongeren alcohol?

“18 jaar is geen drinkgrens, 18 jaar is de verkoopgrens. Als jongeren thuis willen drinken en dat vinden de ouders goed dan mag dat. Want daar zegt de wet niks over.” Verder vertelt Van Dalen dat het ook redelijk normaal wordt gevonden in Nederland. “Jongeren kunnen eenvoudig aan drank komen. Het is relatief goedkoop en overal te verkrijgen.” Op de vraag wat Nederland kan doen om te zorgen dat minder jeugd gaat drinken zegt Van Dalen: “Drank moet eigenlijk gewoon naar de slijterij, zodat je bewust de keuze maakt om er heen te gaan en er niet ‘zomaar’ tegen aanloopt. Daarnaast zouden we de marketing en de online verkoop kunnen beperken. Met een telefoon heb je de winkel eigenlijk al in je broekzak zitten.”

Woordvoerder Maurice Heijboer van ziekenhuis Reinier de Graaf Gasthuis reageert schriftelijk op de vraag wat er eigenlijk is veranderd in deze tien jaar. “Vroeger was de gemiddelde leeftijd waarop kinderen met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandden dertien jaar. Tegenwoordig is dat zestien jaar. Er is onder jongeren nog altijd erg weinig kennis over de schade die alcohol teweegbrengt.” Heijboer vertelt ook dat slechts 2% van de kinderen na hun eerste bezoek aan de poli nog een keer wordt opgenomen vanwege alcoholvergiftiging. Dit omdat ze na het bezoek aan de poli meer weten over de gevaren van het drinken. 

Wilke Heijnen, projectleider jeugd bij Trimbos Instituut zegt hierover het volgende: “Ouders hebben hier meer invloed op dan zij denken. Enerzijds in het goeie voorbeeld geven en anderzijds in het in gesprek gaan met je kind. Uit onderzoek blijkt dat ouders die duidelijke afspraken met hun kind maken en zeggen ‘ik wil niet dat je voor je achttiende drinkt’ dat die kinderen ook daadwerkelijk later beginnen met drinken.”

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met je brein als je op jonge leeftijd begint met drinken? Heijnen zegt hierover: “Het heeft heel erg met schadelijkheid te maken. Het puberbrein is in ontwikkeling en dat is tot je 25elevensjaar. Hoe langer je het drinken uitstelt door middel van de grens van zestien naar achttien te zetten hoe minder schade er wordt aangebracht.” Ook vertelt Heijnen dat hoe jonger je begint met drinken des te groter de kans dat je ook in de problemen met alcohol komt op latere leeftijd, zoals bijvoorbeeld verslaving. 

Foto: Pexels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *