Eerste mogelijkheid om overzicht van Oekraïense hedendaagse kunst te zien
Eerste mogelijkheid om overzicht van Oekraïense hedendaagse kunst te zien

Eerste mogelijkheid om overzicht van Oekraïense hedendaagse kunst te zien

ZWOLLE – Er is voor het eerst een overzicht van hedendaagse kunst uit Oekraïne te zien in Nederland in het Zwolse museum de Fundatie: Kaleidoscope of (Hi)stories. Deze expositie geeft het verhaal van de culturele identiteit van Oekraïne weer. Het gaat onder andere om schilderijen, beelden, foto’s en videowerk. De tentoonstelling is vanaf 14 oktober te zien.  

De nieuwe expositie is een samenwerking met Staatliche Kunstammlungen Dresden (SKD), waar de expositie eerder getoond werd. Conservator van de tentoonstelling, Aude Mgba: “Het project werd geïntroduceerd aan Beatrice von Bormann, directeur van De Fundatie. Zij heeft de missie om het museum open te stellen voor andere regio’s buiten het Middenwesten. De grootte van de tentoonstelling en de symbolische waarde maakt dit een belangrijk onderdeel van de programma’s van beide musea.”

Museum de Fundatie biedt, naast hun vaste aanbod, wisselende collecties aan. In deze collecties kan het publiek kennismaken met verschillende artiesten, kunstvormen en verhalen. Voor deze expositie werden dus hedendaagse Oekraïense artiesten uitgenodigd om hun verhaal te vertellen. 

De Fundatie hoopt de boodschap mee te geven dat kunst en cultuur in Oekraïne een lange, oude geschiedenis hebben met een diversiteit aan verhalen. Ook is het belangrijk dat het publiek bewust is van het feit dat de invasie van Rusland in 2022 geen verrassing was voor de mensen in Oekraïne. Met deze tentoonstelling hopen ze ook de Oekraïners in Nederland te bereiken, “deze tentoonstelling is niet alleen een erkenning van hun aanwezigheid, maar ook de bevestiging van hun identiteit.”

Davyd Chychkan, Maria (uit de serie During the War), 2016, aquarel op papier, 135,5 x 238,5 cm, courtesy Artsvit Gallery, Dnipro, Oekraïne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *