LEES-app probeert met gratis e-books jongeren te verleiden om te lezen
LEES-app probeert met gratis e-books jongeren te verleiden om te lezen

LEES-app probeert met gratis e-books jongeren te verleiden om te lezen

ZWOLLE-“Het is makkelijker om via school de jongeren te bereiken, dan in hun vrijetijd te overtuigen als ze niks met lezen hebben” zo stelt Lieke Hoefs, coördinator van de online Bibliotheek. De online bibliotheek heeft  een gratis app gelanceerd om het leesplezier van de Nederlandse jongeren te verhogen. Er is gekeken naar de interesse van de jongeren van het mbo en vmbo. Met die informatie zijn er 120 titels samengesteld, zodat er voor iedereen wat tussen zit.

Speciaal voor de LEES-app zijn twee nieuwe boeken geschreven, “Hoog Catharijne” door Joost Omen en “Snel geld” door Khalid Boudou. De lancering van de LEES-app was in de Boekenweek van de jongeren, de app is gratis voor de jongeren van het mbo en vmbo tot en met september 2024. In dit jaar wordt ook onderzocht wat de app voor invloed heeft op het leesgedrag van de jongeren.

Uit het laatste onderzoek van Programme for International Student Assessment (PISA) blijkt dat de leesvaardigheid van de Nederlandse jongeren lager is dan alle voorgaande jaren. In de leeftijdsgroep 12 tot 18 jaar scoort Nederland het laagst van alle leeftijdgenoten binnen de 15 EU-landen. Om deze reden is het belangrijk dat de jongeren gestimuleerd worden om te gaan lezen. Volgens Hoefs laat de app zien dat lezen meer is dan alleen de boeken van de schoolboekenlijst.

Afbeelding van Juraj Varga via Pixabay

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *