Hongarije steekt potentieel stok voor NAVO-lidmaatschap Zweden
Hongarije steekt potentieel stok voor NAVO-lidmaatschap Zweden

Hongarije steekt potentieel stok voor NAVO-lidmaatschap Zweden

AMSTERDAM- Binnen de NAVO worden wederom vraagtekens gezet bij de goedkeuring van het Zweedse NAVO-lidmaatschapsverzoek. Dit keer door de Hongaarse parlementsvoorzitter László Kövér die dit volgens Chef Buitenland bij ANP Bastiaan Nagtegaal, doet omdat Zweden de democratische kwestie in Hongarije hekelde. 

De uitspraak van Hongaarse parlementsvoorzitter László Kövér, die maandag aan Hongaarse staatstelevisie ‘HirTV’ twijfels uitte over de goedkeuring van het NAVO-lidmaatschapsverzoek van Zweden is volgens Nagtegaal tactisch. “Hongarije als NAVO-lidstaat, heeft een bevoorrechte positie om invloed uit te oefenen op onder andere de toetreding van nieuwe leden, waaronder Zweden,” benadrukt Nagtegaal verder. De ontwikkeling ontplooit zich na recente kritiek van Zweden op de vermeende erosie van de Hongaarse democratie door Hongaars premier Viktor Orban en zijn regering. “Met deze zet drukt hij de kop in van de Zweedse kritiek.”

Nagtegaals woorden belichten groeiende spanningen binnen de NAVO, geaccentueerd door het soortgelijke Turkse veto in juli tegen de toetreding van Zweden tot de alliantie, vanwege het neutrale standpunt van Zweden ten aanzien van koranverbrandingen. 

Het lidmaatschapsverzoek van Zweden, dat drie maanden na het begin van de Russische invasie in Oekraïne werd ingediend om eventueel conflict met Rusland te voorkomen, voegt een extra dimensie toe aan de geopolitieke situatie. Nagtegaal werpt hiermee een intrigerend perspectief op: “Hoewel Rusland ervan wordt beschuldigd, ontbreekt concreet bewijs om te kunnen stellen dat zij hierachter zitten. Ze hebben er in ieder geval baat bij.” 

Hongaarse Minister-President Viktor Orbán | ©ANP – BART MAAT

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *