Zwolle – Het aantal medicijnen dat tijdelijk of helemaal niet te verkrijgen is stijgt sinds 2010. In 2022 steeg het tekort zelfs tot recordhoogte, er zijn 1514 nieuwe tekorten aangeschreven. De tekorten worden veroorzaakt door problemen met productie, distributie en kwaliteit.
Dennis Mulkes, perswoordvoerder van de Beroepsorganisatie voor de farmacie, KNMP: “Het is heel vervelend voor de patiënt als die niet kan beschikken over zijn gebruikelijke medicijnen.” Er kunnen grote gevolgen zitten achter een medicijnswitch. Het geeft stress bij patiënten die moeten overstappen met misschien andere bijwerkingen waar je weer aan moet wennen. Mulkes geeft aan dat er vaak maar één leverancier van een bepaald medicijn is. “Als een partij medicijnen na strenge controle wordt afgekeurd, is er vaak geen andere leverancier om op terug te vallen.”
Het Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie heeft aan de overheid oplossingsrichtingen gevraagd zoals medicijnen uit het buitenland en dat de zorgverzekering kan kiezen welke medicijn de patiënt krijgt en zo ontstaat er volgens het KNMP een stabielere markt.