Taboe grensoverschrijdend gedrag verbroken: aantal meldingen verdubbelt sinds 2019
Taboe grensoverschrijdend gedrag verbroken: aantal meldingen verdubbelt sinds 2019

Taboe grensoverschrijdend gedrag verbroken: aantal meldingen verdubbelt sinds 2019

LICHTENVOORDE – Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

Sara Verlee, trainster en adviseur op het gebied van diversiteit en inclusie ziet een positieve ontwikkeling: “Het probleem komt tegenwoordig meer boven water en het is belangrijk dat we deze gesprekken ook gewoon blijven voeren. Wat kenmerkend is voor de laatste jaren is dat het taboe steeds meer wordt doorbroken. Dat gebeurt vaak wel door mensen die het zelf hebben meegemaakt. Ik hoop dat dat aantal afneemt en dat het maatschappelijk debat verder gaat dan telkens weer schrikken van hoe vaak het voorkomt.”

Niet alleen meldingen van seksueel overschrijdend gedrag namen toe, maar ook de meldingen van ongewenst gedrag namen toe. Van 1007 meldingen in 2019 naar 1700 in 2022. Vooral bij de Radboud Universiteit was dit te merken: daar verdrievoudigde het aantal meldingen van ongewenst gedrag in die periode van 69 naar 225.

ANP, Minister Ferdinand Grapperhaus tijdens de vergadering van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid over zedenmisdrijven, digitaal grensoverschrijdend seksueel gedrag en seksueel geweld tegen kinderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *