Gratis gehoorbescherming bij concerten, Tivoli Vredenburg merkt aanzienlijk verschil
Gratis gehoorbescherming bij concerten, Tivoli Vredenburg merkt aanzienlijk verschil

Gratis gehoorbescherming bij concerten, Tivoli Vredenburg merkt aanzienlijk verschil

UTRECHT- Tivoli Vredenburg in Utrecht geeft sinds 2017 gratis oordoppen weg en merkt aanzienlijk verschil in het gebruik daarvan. Dit stelt Brizia de Bruin, Management assistent van Tivoli Vredenburg. Steeds meer mensen dragen gehoorbescherming. Dit is omdat de muziek bij evenementen veel te hard staat. Als je geen gehoorbescherming draagt kan geluid van 103 decibel, wat nu het maximale is bij evenementen, al na 5 minuten voor gehoorschade zorgen.

Het aantal decibel dat nu op evenementen gehandhaafd wordt is 103 dB. Dit is berekend met het idee dat iedereen gehoorbescherming draagt, wat 15 dB zou moeten dempen. Met deze beredenering zou voor een lange tijd in zo’n omgeving zijn, niet voor gehoorschade moeten zorgen. In theorie zou dit dus moeten werken, maar gehoorbescherming is nog niet verplicht. Ook wordt het controleren van het aantal decibel niet altijd goed gedaan. Hierdoor kan het soms wel oplopen tot 120 dB, waarbij gehoorschade onvermijdelijk is.

In bijna elk concertgebouw wordt tegenwoordig wel gehoorbescherming verkocht, Tivoli Vredenburg in Utrecht geeft het zelfs gratis weg. ‘’De motivatie hiervoor is ‘gewoon’ omdat we de service willen aanbieden om gehoorschade te voorkomen.’’ Verklaarde Brizia de Bruin toen ik haar vroeg hoe Tivoli tot dit besluit was gekomen. ‘’Dit was in eerste instantie alleen bij de garderobe en later ook bij alle barren.’’ Het was lastig om precieze aantallen te geven maar, Tivoli merkt wel degelijk een groot verschil in het gebruik van gehoorbescherming sinds ze dit gratis weggeven.

Foto gemaakt door: David Dijkman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *