Ongeveer 75000 bezoekers bij Airborne herdenking 2023: ‘meer bezoekers dan afgelopen jaar’
Ongeveer 75000 bezoekers bij Airborne herdenking 2023: ‘meer bezoekers dan afgelopen jaar’

Ongeveer 75000 bezoekers bij Airborne herdenking 2023: ‘meer bezoekers dan afgelopen jaar’

Gelderland- Stilstaan bij de mensen die vochten voor onze vrijheid in 1944,  afgelopen weekend deden dit duizenden mensen dat op de Ginkelse Heide bij Ede tijdens de Airborne herdenking. 

De belangstelling voor de Airborne herdenkingen was dit jaar groot. Er waren meer mensen aanwezig dan afgelopen jaar. Verdeeld over vrijdag, zaterdag en zondag waren dat ongeveer 75000 bezoekers, waarvan zeker de helft zaterdag aanwezig was op de Ginkelse Heide. ‘Mensen waren de afgelopen jaren voorzichtig met grote bijeenkomsten door corona, dit jaar was daar bijna geen sprake meer van’ vertelt Roger Beets, de voorzitter van de Stichting Airborne Herdenkingen (SAH). Ook vertelt hij dat er vijf  Tweede Wereldoorlog veteranen aanwezig waren. Erg bijzonder want hier zijn er niet veel meer van.

Jaarlijks worden in september de Britse parachutisten die in 1944 landden in ons land herdacht. Dit leek het begin van onze vrijheid, maar de Slag om Arnhem mislukte. Tijdens deze dagen worden niet alleen de parachutisten herdacht maar ook: het bombardement op Ede, de luchtlanding, de evacuatie uit de regio en Operatie Market Garden. Verschillende personen zijn aanwezig, waaronder hoogwaardigheidsbekleders van diverse geallieerde landen. Er worden kransen gelegd uit respect voor de slachtoffers. 

‘Ik heb respect voor de parachutisten die hun leven riskeerden voor onze vrijheid. Het naar beneden vallen gaat zo langzaam dat de kans op beschoten worden erg groot was’ vertelt Corine Dekker. Zij is een nieuwe bewoner van Ede en maakte dit jaar voor het eerst de Airborne herdenking vanuit haar nieuwe woonplaats mee. Wel heeft ze vorig jaar mee gedaan aan de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek.

Bron foto: Gemaakt door Corine Dekker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *