LICHTENVOORDE – De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk groot, zegt een woordvoerder. Volgens hem is mogelijk nog steeds niet iedereen die hulp nodig heeft in beeld.
Bij de schietpartijen in Rotterdam zijn veel mensen uit paniek gevlucht, waardoor Slachtofferhulp nog niet met hen in contact is gekomen. Bij andere incidenten wordt er niet heel veel naar Slachtofferhulp gebeld, omdat hulpbehoevenden vrij snel al in beeld zijn.
Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland: “Als mensen iets heftigs zien of ze voelen een bepaalde dreiging, dan zorgt dat voor aanmaak van adrenaline. Je kunt dan vechten, vluchten of bevriezen, dat is een lichamelijke reactie. Als je daarna weer in een veilige omgeving komt en de dreiging is weg, dan daalt het adrenalineniveau. Je lichaam heeft wel veel stress aangemaakt, het kan dus zijn dat je daar stressreacties op kan krijgen. Als je daar vroegtijdig ondersteuning voor zoekt en je gaat in gesprek, je hebt een luisterend oor en je laat de hulp toe, weten wij uit ervaring dat je best snel weer je dagelijks leven kunt hervatten.”
Afgelopen donderdag waren er in Rotterdam twee schietpartijen: aan het Heiman Dullaertplein en het Erasmus MC even verderop. De 32-jarige Fouad L., geneeskundestudent aan het Erasmus MC, is hiervoor opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dat hij naast de moeder en dochter een 43-jarige docent heeft doodgeschoten in een collegezaal van het Erasmus MC. Ook stichtte hij op beide locaties waarschijnlijk brand. Woensdag wordt L. voorgeleid voor de rechter-commissaris van de Rotterdamse rechtbank, die beslist of hij langer blijft vastzitten.