Dit jaar van 16 september tot en met 3 oktober wordt het Oktoberfest in Duitsland weer gevierd, een traditioneel volksfeest wat al 188 jaar bestaat. Bij het feest wordt elk jaar veel vlees en bier genuttigd, hierover ontstaan steeds meer discussies of dit wel duurzaam is en of de menukaart niet moet mee gaan met de moderne tijd. ‘Het is een traditioneel feest en eens per jaar moet het kunnen’ vertelt een serveerster die op het feest in München werkt.
Het Oktoberfest is een volksfeest waarbij de samenhorigheid en het leven gevierd wordt. Lekker eten maakt hier een groot deel van uit, zo wordt er per jaar met het feest in heel Duitsland al bijna 10 miljoen kilo aan braadworst en kip gegeten, ook wordt er gemiddeld elk jaar in München zo’n 7 miljoen liter bier gebrouwd. Dit is natuurlijk niet erg klimaat verantwoord en moet volgens velen veranderen. De serveerster vertelt dat er al wat verandering heeft plaatsgevonden, zoals dat er meer vegetarische opties zijn, en dat er bijvoorbeeld vaker biologische kip wordt gebruikt. Maar alsnog kiezen mensen veel vaker voor het normale vlees. Ze heeft ook gemerkt dat meer gelet wordt op de verspilling van eten. Bier wordt ook iets vaker duurzaam gebrouwen, waarbij de stroom van zonnepanelen komt. Oktoberfest draait om gezellig bier drinken met lekker eten erbij en dat hoeft volgens velen niet te veranderen in een Woke-toberfeest.